Ръководителят на руската държавна компания "Росатом" Алексей Лихачов днес предупреди, че има риск от ядрен инцидент в Запорожката АЕЦ, след като през уикенда тя отново беше подложена на обстрел, предаде Ройтерс.

"Централата е изложена на риск от ядрен инцидент. Цяла нощ преговаряхме с Международната агенция за атомна енергия" (МААЕ), заяви Лихачов, цитиран от БТА.

Предложената от МААЕ зона за сигурност около централата би била възможна само с одобрението на САЩ, допълни той.

"Мисля, че разстоянието между Вашингтон и Запорожие не трябва да бъде аргумент на САЩ да забавят решението за създаване на зона за сигурност", каза Лихачов.

Според ръководителя на "Росатом" Киев е готов да "приеме малък ядрен инцидент" в атомната централа.

"Това ще е прецедент, който завинаги ще промени хода на историята. Затова трябва да се направи всичко възможно никой да не си и помисля да застрашава сигурността на ядрената централа", посочи той.

Междувременно Кремъл също изрази днес тревогата във връзка със сигурността на Запорожката АЕЦ, предаде Ройтерс. Според Москва украинските сили обстрелват атомната централа и световните сили трябва да накарат Киев да сложи край на тези атаки, добавя БТА.

"Това няма как да не ни тревожи. Призоваваме всички страни по света да упражнят влиянието си, така че украинските въоръжени сили да спрат да правят това", каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Украйна твърди, че Русия обстрелва централата.

В отговор на журналистически въпрос дали Москва планира нови мобилизационни мероприятия, Песков заяви, че понастоящем в Кремъл това не се обсъжда.

Русия ще "изправи пред правосъдието" хората, виновни за екзекуциите на руски войници в Украйна, каза още Песков. Русия заяви миналата седмица, че украински войници са екзекутирали над 10 руски военнопленници, като обвини по този начин Киев в извършването на военни престъпления, а Запада - че игнорира тези престъпления. Досега Киев не е реагирал на тези обвинения. По-рано Украйна заяви, че ще разследва твърденията за подобен тип провинения на свои военни.

Вчера ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви, че ударите по украинската Запорожка АЕЦ са били "абсолютно умишлени, целенасочени" и определи ситуацията като "тежка". 

Повече от десет удара са били насочени към централата, каза той в интервю за френската телевизия Бе Ев Еф, но не посочи от кого са били нанесени - от руските или от украинските сили. "Има хора, които смятат, че една атомна електроцентрала е легитимна военна цел, което е невероятно", заяви Гроси. Който и да стои зад това, това трябва незабавно да спре, призова шефът на МААЕ и настоя: "Хората, които правят това, знаят къде удрят. Това е абсолютно умишлено, целенасочено".

Русия и Украйна се обвиниха взаимно в неделя, че са обстрелвали централата в Южна Украйна, която е окупирана от руската армия.