Украинският президент Володимир Зеленски е подписал закон, с който възрастта за мобилизация в армията се сваля  от 27 на 25 години, предаде УНИАН.

Атенцията цитира уебсайтът на парламента в Киев, на който се отбелязва, че днес президентът е подписал закон "За внесените промени в Закона на Украйна "За военните задължения и военната служба" и съобщава и влиза в сила на следващия ден след като е подписан. 

Предложението беше внесено в законодателния орган още миналата година. През декември от армията обявиха, че са ѝ нужни още 500 000 души, за да поддържа отбранителните си усилия. По това време, според медийни оценки, Украйна вече беше мобилизирала 1 милион души, а президентът Зеленски беше заявил, че иска да чуе още аргументи за намаляване на наборната възраст. До това все пак се стига и след успехи на Русия на източния фронт в Украйна през последните месеци, отбелязва Ройтерс.

Други предложенията, засягащи мобилизацията, които бяха внесени от правителството в Радата в самия край на миналата година, предполагат по-високи глоби за избягване на наборните комисии, както и конфискации на имущество, замразяване на банкови сметки и анулиране на паспортите на годни за военна служба украинци, които са напуснали страната.

След намаляване на възрастовата граница за наборници до 25 години ще се появи доста голяма група млади хора, които могат да бъдат призвани във Въоръжените сили на Украйна, коментира адвокат Адвокат Тарас Никифорчук пред УНИАН.

В същото време адвокат Ростислав Кравец отбеляза, че украинци под 25 години, които не са служили в армията и имат статут на наборници, могат да бъдат мобилизирани само с тяхно съгласие. Той отбеляза, че е забранено принудителното мобилизиране на мъже под 25 години, които не са служили. Но ако мъжът е със статут на военнообвързан, то имат право да го мобилизират преди навършване на 25 години. Понятията "наборна" и "отговорна военна служба" често се бъркат, като се смятат за едно и също нещо. Това обаче не е съвсем вярно. Наборниците са лица, назначени в наборните пунктове. Подлежат на наборна военна служба или не са я отбили. А военнообязанните са лица, които са в резерв за комплектоване на въоръжените сили на Украйна и други военни формирования за специален период, както и за извършване на работа за осигуряване на отбраната на държавата. Адвокатът отбеляза, че дори има различни военни записи за тези две категории.

Преди два дни руският президент Владимир Путин подписа указ за призоваване на около 150 000 наборници в руската армия. Документът беше публикуван на 31 март на официалния портал за правна информация на Москва в съответствие с дългогодишната практика. Наборниците се призовават всяка година на 1 април да служат 12 месеца. Подобна повиквателна се издава и всяка есен. Министерството на отбраната по-рано даде уверение, че те няма да бъдат изпратени на фронта в Украйна.