Руски дронове поразиха цивилни обекти в украинския град Харков, като местните власти съобщават за щети по два жилищни блока и засегната гражданска инфраструктура, предаде Ройтерс.

Кметът на Харков Игор Терехов написа в "Телеграм", че са били изпочупени прозорците на два многоетажни жилищни блока в квартал "Слобидски" и че няколко автомобила са били унищожени. По-рано той съобщи, че в една от поразените сгради е избухнал пожар, информира БТА.

Губернаторът на Харковска област Олег Синегубов заяви, че градът е бил подложен на редица удари, при които е била повредена цивилна инфраструктура.

По думите му Харков е бил атакуван с най-малко шест дрона. Трима души са получили натъртвания и травми, свързани със стреса, и им е била оказана помощ на място, допълни Синегубов.

По информация на "Укринформ" трима души са пострадали.

Междувременно украинското правителство внесе в парламента изменен вариант на законопроект за затягане на правилата за военна мобилизация, предаде Ройтерс.

Първоначалният вариант на текстовете беше публикуван на 25 декември, но по-късно те бяха върнати за преразглеждане заради общественото недоволство, което предизвикаха. Депутати и анализатори заявиха, че някои разпоредби нарушават Конституцията и крият рискове от корупция, отбелязва Ройтерс.

Реформите се смятат за жизненоважни, тъй като Киев трябва да попълни личния си състав на бойното поле. Скоро ще започне третата година от началото на войната, а пред пунктовете за призоваване вече не се извиват опаки от украински мъже доброволци.

Важна разпоредба в новия законопроект е минималната възраст за призоваване да е 25 вместо 27 години.

Запазват се ключови текстове от първоначалния законопроект, включително изпращането на мобилизационни известия по електронен път и налагането на строги наказания на хората, които не спазват правилата за мобилизация.

Остава и изискването гражданите, които искат да заминат за чужбина и кандидатстват за паспорти, да представят документите си за военна регистрация.

Военните комисии ще могат да се обръщат към съда за всеки опит за избягване на военна повинност. Санкциите ще включват замразяване на банкови сметки и активи, ограничения за пътуване и използване на превозни средства.

Срокът на мобилизация ще бъде ограничен до 36 месеца, като се предвиждат някои изключения за наборници с висше образование или специалисти от някои сектори.

Съгласно нова разпоредба някои осъдени лица ще могат да служат в армията.

Украйна въведе военно положение, когато Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г. Мъжете във военна възраст могат да напускат страната само със специално разрешение.

В края на миналата година президентът Володимир Зеленски заяви, че военните са предложили да мобилизират още 450 000-500 000 души в армията. Началникът на генералния щаб на украинските въоръжени сили Валерий Залужни каза, че тази цифра отчита военните планове и прогнозите за възможните загуби. Военните анализатори казват, че тази цифра обхваща цялата година.