Предизвикалият обществени обсъждания проектозакон за затягане на правилата за мобилизация в Украйна беше върнат на правителството за доработване, съобщи днес председателят на украинския парламент, цитиран от Ройтерс и БТА. Последва реакция от Министерството на отбраната на Украйна, което обяви, че вече е подготвило нова версия на проектозакона за мобилизацията.

Спорният законопроект

Законопроектът предвижда Киев да получи правомощия да извика още хора на служба в армията на фона на продължаващата от почти две години война с Русия. Проектът включва въвеждане на електронни призовки и поредица от строги санкции за онези, които не спазват закона за мобилизацията.

След среща с парламентарни лидери и военни командири председателят Руслан Стефанчук заяви, че законопроектът ще бъде преработен. "Бе одобрено общо решение да бъдат изпратени на правителството всички разработени препоръки и предложения", каза Стефанчук в своя публикация в "Телеграм".

Депутатът Ярослав Железняк каза, че в най-близко бъдеще законопроектът няма да бъде придвижван в парламента.

Веднага след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г. хиляди украинци побързаха да се запишат в армията, за да защитават родината си. Почти две години след началото на войната обаче много мъже се опитват да избягат от войната, отбелязва Ройтерс.

Проектозаконът беше представен от правителството след консултации с въоръжените сили и веднага предизвика критики от страна на обществеността и политиците.

Законодатели и анализатори заявиха, че някои от разпоредбите му нарушават конституцията и носят корупционни рискове.

Парламентарната комисия по сигурността и отбраната разглежда проекта в продължение няколко дни преди очакваното първо четене, а решението ѝ бе отлагано няколко пъти.

Дебатите по законопроекта също така откроиха разрив в парламента, като няколко депутати от опозиционната партия на бившия президент "Европейска солидарност" обвиниха ръководството на парламента, че нарушава правилата на парламентарните процедури и възпрепятства координираната работа.

Зеленски се изясни за мобилизацията на избягали в чужбина украинци

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски, заяви, че когато се повдига въпросът за това украински граждани от мъжки пол в наборна възраст да бъдат върнати от чужбина, не става непременно дума за това те да бъдат призовани в армията, а и за това те да работят и да плащат данъци в Украйна, за да поддържат националната армия, предаде Укринформ.

"В началото на войната различни хора напускаха Украйна: както мъже и жени на различна възраст, така и деца. И това е разбираемо, защото това е война и никой не знаеше какво ще се случи утре, всички се опитваха да избягат. Всички ние отворихме границите към всички страни. Но нашите украински момчета се сражават вече от две години и те отвоюваха 50% от завладените от врага територии. И в същото време имаше хора, и все още има хора, които прекосиха границата нелегално. И става въпрос за тези хора, за мъжете в наборна възраст. Защото те трябва да помогнат на Украйна и те трябва да бъдат в Украйна", каза Зеленски.

"Ако сте в Украйна и не сте на фронта, но работите и плащате данъци, тогава също браните страната. И това е много важно. Но ако сте в чужбина и сте в наборна възраст, и не сте на фронта, и не плащате данъци, и сте прекосили нелегално, тогава има проблем", добави украинският президент. "Ето защо позицията е следната: Ако искаме да запазим Украйна и Европа, тогава или подкрепяме Украйна. Или сме гражданите, които са на фронта, или сме гражданите, които работят. Това са правилата на живота", заключи Зеленски.

Нова версия на законопроекта

По-късно днес Министерството на отбраната на Украйна обяви, че вече е подготвило нова версия на проектозакона за мобилизацията.

"Нашият екип вече е подготвил нов вариант на законопроекта, съобразен с всички предложения, съгласувани рутинно с депутатите на заседанията на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване. Готови сме да го внесем за одобрение от правителството в близко бъдеще. Предишната версия на законопроекта е оттеглена. Този закон е необходим за отбраната на нашата държава и на всеки войник, който сега е на фронта. Имаме нужда от него възможно най-бързо", съобщи министърът на отбраната Рустем Умеров на страницата си във Фейсбук, цитиран от УНИАН.

Умеров подчерта, че войниците от украинските въоръжени сили се нуждаят от ротации и отпуски, имат право да знаят какво ги очаква и сами да планират живота си.

"Законопроектът за мобилизацията планира да установи ясен срок на служба за мобилизация - и всеки войник има нужда от това", пише министърът.

По думите му шест месеца по законопроекта за мобилизацията е работила работна група - представители на всички фракции в парламента, екипът на Министерството на отбраната, Генералния щаб и редица други министерства и ведомства.

"След като регистрирахме законопроекта в парламента, ние, заедно с екипа на Министерството на отбраната, главнокомандващия Залужни, началника на Генералния щаб Шаптала, участвахме в дискусии и закрити срещи. Обяснихме необходимостта от това решение. Ние изслушахме и взехме предвид всички резерви", коментира той.

Умеров подчерта, че е недопустимо по време на голяма война критични за държавата въпроси - мобилизация, военна регистрация и ротации - да се политизират и затормозяват.

"На войниците трябва да се даде възможност да си починат. Това е справедливо. Освободените от плен трябва да имат избор дали да останат в армията. Тези, които решат да останат, ще имат нужда от поне няколко месеца отпуск. Това е справедливо. Наборници най-после трябва да бъде пуснат да се приберат вкъщи.Така е правилно", написа министърът на отбраната.

Днес следобед ръководителят на президентската фракция "Слуга на народа" Давид Арахамия съобщи, че въз основа на резултатите от среща с участието на лидерите на парламента и фракциите законопроектът за мобилизация се връща на инициатора - кабинета на министрите на Украйна.

Той отбеляза, че предложенията, разработени в комисията на Върховната рада за законопроекта и в работните групи, се внасят едновременно в правителството.

Според Арахамия не всички разпоредби на законопроекта могат да бъдат подкрепени, някои разпоредби пряко нарушават правата на човека, а някои не са оптимално формулирани. Следователно, въз основа на резултатите от срещата, текстът се връща на инициатора.