Украйна ще бъде принудена да "преразгледа стратегията си", ако не бъде поканена да се присъедини към НАТО на срещата на върха във Вилнюс на 11-12 юли, заяви вицепремиерът по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина в интервю за вестник "Европейска правда", цитирано от БТА.

"Това определено ще наложи преразглеждане на стратегията", каза тя в отговор на въпрос за реакцията на Киев, ако на срещата на върха във Вилнюс НАТО не покани Украйна да се присъедини към алианса след края на конфликта.

Стефанишина обясни, че ако Украйна не получи покана, тя ще измести фокуса от членството в НАТО към гаранциите за сигурност за Киев от западните държави. "Тоест, ако във Вилнюс имаме отсрочено решение или нямаме решение относно членството на Украйна в НАТО, това означава, че тогава основното нещо са гаранциите за сигурност. Следователно фокусът очевидно се измества", каза вицепремиерът.

Тя допълни, че решението на НАТО във Вилнюс поставя началото на процеси, свързани със стратегическото планиране, военната помощ, военното планиране, въпроса за трансформацията на сектора за сигурност и въоръжените сили, приоритетите в сътрудничеството със съюзниците, съдържанието на самите гаранции за сигурност.

В интервюто Стефанишина каза също, че украинският президент Володимир Зеленски все още не е взел окончателно решение за пътуването си до Вилнюс за срещата на върха на НАТО.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че на срещата на върха във Вилнюс НАТО трябва да постигне съгласие по план от три точки, който да доближи присъединяването на Украйна към алианса. Той обаче не обеща, че Украйна ще бъде поканена да се присъедини към НАТО на срещата на върха във Вилнюс на 11-12 юли след края на военните действия в страната.

Във вечерното си видеообръщение пък Зеленски призова за по-добра защита на границата на страната му с Беларус - съюзник на руските нашественици в Украйна. Той говори от замъка в стария град на Луцк, който се намира на малко повече от 150 км от границата, и заяви, че приоритет е укрепването на цялата северна граница.

След началото на войната през февруари 2022 г. руските войски навлязоха в Украйна от Беларус. Хиляди руснаци са разположени и сега в Беларус, където използват бази, за да се подготвят за бойни действия. Експертите смятат, че нова атака от Беларус не е много вероятна, но украинското ръководство няма доверие на Минск.

По-рано Зеленски се срещна с президента на Полша Анджей Дуда в Луцк, за да почете паметта избитите от украински националисти 100 000 поляци във Волинското клане преди 80 години по време на Втората световна война.

Във видеопосланието си украинският президент още веднъж благодари на своите войници за успехите им на бойното поле. Според военните доклади от Киев неговите войски отбелязват напредък в контраофанзивата си за освобождаване на територии от руската окупация.