Три нови регионални планове за защита на съюзниците от НАТО ще бъдат приети на срещата на върха на Алианса във Вилнюс другата седмица, единият от които ще обхваща Черно море. Това каза на брифинг генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от БНР

Столтенберг мотивира приемането на плановете като необходимост от подсилване на отбраната и възпирането на Пакта, като те ще бъдат насочени срещу двете най-големи предизвикателства за НАТО - Русия и тероризма.

"Единият план ще е за Севера, Атлантика и европейска Арктика.

Другият ще е за центъра, като ще обхваща Балтийския регион и Централна Европа.

Южният план е насочен към Средиземно и Черно море. За изпълнението на тези планове, НАТО ще разположи 300 хиляди военни във висока степен на готовност, в това число и значителна въздушна и морска бойна техника".

Също на срещата във Вилнюс, на която ще присъства президентът Володимир Зеленски, Алиансът ще приеме пакет от 3 елемента, с който да приближи Украйна към НАТО.

"Първо ще договорим многогодишна програма за помощ, която да гарантира пълна съвместимост между украинските военни сили и НАТО. Второ, ще подобрим политическите ни връзки, като създадем Съвет НАТО-Украйна. И трето, очаквам съюзниците да препотвърдят позицията си, че Украйна ще стане член на НАТО и ще се обединят около това как да я приближат към тази цел", каза Столтенберг.

По отношение на членството на Швеция в Алианса, на което се противопоставя Турция, Столтенберг каза, че все още има проблеми, които трябва да се преодолеят. По тази причина, той ще проведе среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с премиера на Швеция Улф Кристершон в понеделник във Вилнюс.

Съюзниците от НАТО са се споразумяли да увеличат и годишните си разходи за отбрана до поне 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщиха източници от НАТО, цитирани от ДПА.

Досега политиката на членовете на НАТО беше постепенно да увеличат инвестициите в отбрана до 2% от своя БВП до 2024 г., като много страни все още не успяват да постигнат това. Сега самоналоженото обещание за 2% ще се превърне в най-ниската сума, която се очаква от членовете на Алианса за стимулиране на превъоръжаването след началото на нашествието на Русия в Украйна.

Този ход е значителна промяна в отношението към разходите за отбрана сред членовете на Алианса след години на разногласия, отбелязва ДПА. Очаква се лидерите на НАТО да одобрят обещанието за отбранителните разходи на срещата на върха във Вилнюс, Литва, на 11 и 12 юли следващата седмица.