След среща с президента на Чехия Петър Павел в Прага в четвъртък вечер, украинският президент Володимир Зеленски призова НАТО на срещата във Вилнюс следващата седмица да предприеме конкретни стъпки към членството на Украйна в Алианса, съобщи Ройтерс.

Украйна може да разчита на по-нататъшната подкрепа на Чешката република при защитата си от руската агресия, каза президентът на Чехия Петър Павел след срещата. Той изрази също така подкрепата на Чехия за кандидатурата на Украйна да се присъедини към НАТО и към Европейския съюз "Трябва да се каже напълно ясно, че в интерес на Чешката република е Украйна, веднага щом войната приключи, да започне преговори за членство в НАТО, защото това е в интерес и на нашата сигурност, регионалната стабилност и икономическия напредък", каза Павел.

От своя страна украинският президент заяви, че предстоящата среща на НАТО във Вилнюс трябва да се фокусира върху действително съдържание и да даде "ясен сигнал" за бъдещото членство на Украйна в Алианса. "Говорим за ясен сигнал, конкретни неща в посока на покана", каза Зеленски на пресконференцията с чешкия си колега. "Нуждаем се от този стимул. Нуждаем се от честност в отношенията ни", допълни украинският президент.

Той заяви, че страната му се нуждае от много повече от общи изявления, че вратата на НАТО е "отворена".

Снимка: БТА/АР

Въпреки че Украйна иска да се присъедини възможно най-бързо, членовете на НАТО са разделени по въпроса колко бързо трябва да бъде предприета тази стъпка. Някои от тях се опасяват от действия, които биха могли да доведат алианса до активна война с Русия.

Чехия, която е член на НАТО, е твърд поддръжник на Украйна след инвазията през февруари 2022 г, предоставяйки военна помощ и други видове подкрепа.

Чешкият президент Павел, който е бил началник на генералния щаб на чешката армия и главен военен съветник на генералния секретар на НАТО (2015-2018 г.), заяви в интервю за Ройтерс през май, че Украйна се нуждае от подкрепа за влизане в НАТО и Европейския съюз, но присъединяването към който и да е от двата съюза ще бъде дълъг процес.

Снимка: БТА/АР

Зеленски пристигна от България с чешки правителствен самолет, ескортиран от два изтребителя на военновъздушните сили, показаха телевизионни кадри.

Дипломатическият съветник на Зеленски Игор Жовква заяви, че Киев е осигурил подкрепата на България за членството си в НАТО "веднага щом условията го позволят". "

По време на посещението Зеленски призова София да продължи военната подкрепа и се опита да разсее схващането, че доставките на западни оръжия за неговата страна са разширили мащабите на войната.

Зеленски пристигна в чешката столица след днешното си посещение в София. Утре той ще бъде в Истанбул, където ще разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.