НАТО превърна литовската столица Вилнюс в крепост, защитена от най-съвременни оръжия, за срещата на лидерите на страните от алианса следващата седмица, само на 32 километра от границата на Литва с Беларус, предаде Ройтерс.

Шестнадесет съюзници от НАТО изпратиха общо около 1000 военнослужещи за охрана на срещата на върха на 11 и 12 юли. Вилнюс се намира на около 150 км от Русия и не е домакинствал среща на върха на алианса от 2005 г.

Много от тези страни предоставят и модерни системи за противовъздушна отбрана, с които балтийските държави не разполагат.

Освен военна техника са изпратени и средства за справяне с евентуални химически, биологични, радиологични и ядрени атаки.

"Би било повече от безотговорно небето ни да не е защитено, докато Байдън и лидерите на 40 държави пристигат", заяви президентът на Литва Гитанас Науседа. Сред държавните глави ще бъде и президентът на САЩ Джо Байдън.

В селата до границата с Беларус местните жители казаха, че се чувстват в пълна безопасност въпреки спекулациите за изпращането в Беларус на сили от руската частна военна компания "Вагнер" и разполагането в страната на руски ядрени оръжия.

Снимка: БТА

"Мислите ли, че "Вагнер" или Беларус могат да нападнат Литва, която е в НАТО? Те нямат смелост. НАТО си е НАТО и ние се чувстваме в безопасност, защото сме в НАТО. Защо да се страхуваме от тези беларуси?", казва 67-годишният Едвард Ринкун от Канюкай, село на 1 км от Беларус.

Снимка: БТА

На летището във Вилнюс могат да се видят осем германски установки "Пейтриът", насочени към руския полуекслав Калининград. Още две са насочени към Беларус. Вчера сутринта всички пускови установки са били в готовност за действие.

"Знаете къде се намирате в географско отношение и знаете добре откъде идва заплахата", каза подполковник Щефен Либ, командир на разгръщането на системите "Пейтриът". "Литва ни помоли за защита на срещата на върха, НАТО също помоли Германия за помощ. Това е нашият отговор", добави той, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

Наскоро Литва утрои броя на граничните служители по границите с Беларус и Русия, като към тях се присъединиха и служители от Латвия и Полша. Двете страни изпратиха и полицаи, които да патрулират във Вилнюс.

"Подготвяме се за различни провокации", заяви началникът на граничната охрана Рустамас Любаевас. Той добави, че се опасява от вълни от мигранти на границата, от нарушения на границата или от военни превозни средства, които се появяват на границата без обяснение.

Снимка: БТА

През 2021 г. хиляди мигранти от Близкия изток са преминали границата с Беларус - кампания, която според Литва и Европейския съюз е бил организирана от Минск. Беларус отрича това обвинение. Понастоящем броят на мигрантите е намалял.

"Ситуацията е наистина много напрегната заради агресията на Русия срещу Украйна. Така че (защитата на границите) вече беше на много, много високо ниво (преди срещата на върха)", каза Любаевас.

Снимка: БТА