Съюзниците на Киев му обещаха помощ за над 1 млрд. във вторник, както и милиони енергоспестяващи LED крушки, които да смекчат недостига на електроенергия и да помогнат на Украйна да преживее мразовитите зимни месеци на фона на продължаващата война, пише Ройтерс.

Обещанието бе направено на световната среща с домакин Франция, на която бе обсъдено какво може да се направи между настоящия момент и март, за да се поддържат снабдяването с вода, храни, енергия, здравни и транспорти услуги през суровата украинска зима, пише БТА.

Европейската комисия заяви, че ще предостави до 30 милиона LED крушки, след като украинският президент Володимир Зеленски каза, че 50 милиона от тях значително ще намалят енергийния недостиг в страната.

LED крушките използват със 75 процента по-малко енергия от традиционните и издържат 10 пъти по-дълго.

"Надявам се, че други партньори ще ни последват", отбеляза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция.

Тя допълни, че енергията, спестена от използването на 50 милиона LED крушки в украинските домове, ще се равнява на 1 гигават електричество или еквивалента на годишното производство на една ядрена централа.

Русия е взела на прицел енергийната инфраструктура на Украйна от октомври, разрушавайки или повреждайки вече половината.

Украинският министър на икономиката Юлия Свириденко посочи, че скоро ще бъде задействана програма, която ще даде възможност на хората безплатно да получат LED крушки и която, в крайна сметка, трябва да доведе до намаляване на потреблението със 7-10 процента в пиковите моменти.