Високопоставен украински представител каза днес, че разговорите през уикенда в Саудитска Арабия за войната в Украйна представляват "голям удар" за Русия и че участниците в тях са се договорили да проведат още една среща на политическите съветници в рамките на шест седмици, предаде Ройтерс.

Повече от 40 държави, включително Китай, Индия, САЩ, европейски страни, но не и Русия, участваха в разговорите, които се разглеждат като опит на Киев да изгради по-широка коалиция от държави в подкрепа за визията си за мира, припомня БТА.

"Ще проведем още една среща в рамките на месец - месец и половина и ще напреднем към (провеждането) на среща на върха", каза на пресконференция в Киев началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак.

Зеленски представи план в 10 точки, които Киев иска да послужат като основа за мир и за слагане на край на пълномащабната война, започната от Москва срещу Украйна през февруари 2022 г.

Принципите, заложени в тези 10 точки, включват изтегляне на всички руски войски и връщане на всички украински територии под контрола на Киев, посочва Ройтерс.

Ермак каза, че всички държави, участвали в разговорите в Джеда, напълно подкрепят независимостта и териториалната цялост на Украйна и че само мирни инициативи, предложени от Киев, са били обсъждани по време на срещата.

Той призна липсата на съгласие между участниците по някои точки от украинската формула за мир, без да дава повече подробности. Ермак допълни, че това е причината евентуална среща на върха да не бъде проведена до края на този месец.

Ермак каза обаче, че тези точки са били обсъдени и че участниците в разговорите са работили по проект за рамков документ, който да бъде приет на бъдеща мирна среща на върха.

Той допълни, че Русия е направила опит да разстрои работата на срещата в Саудитска Арабия, но не даде повече подробности.

Министърът на външните работи на Китай Ван И разговаря по телефона с руския си колега Сергей Лавров

 Министърът на външните работи на Китай Ван И разговаря днес по телефона с руския си колега Сергей Лавров, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на китайското външно министерство.

Според изявлението Ван И е казал на Лавров относно кризата в Украйна, че Китай ще поддържа независима и безпристрастна позиция, активно ще насърчава мирните преговори и ще се стреми да намери политическо решение на въпроса.

Китай ще бъде "обективен и рационален глас" във всяка международна многостранна среща и "активно ще насърчава мирните преговори", допълва китайското външно министерство.

Изявлението бе направено, след като по-рано днес министерството на външните работи на Китай заяви, че международните преговори в Саудитска Арабия през уикенда за намиране на мирно решение на кризата в Украйна са помогнали "да консолидират международния консенсус".

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обсъди с китайския си колега Ван И международни въпроси, включително кризата в Украйна, както и двустранните отношения между Москва и Пекин, съобщи на сайта си руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Страните оцениха високо прогресивното развитие на руско-китайските отношения, демонстриращи стабилност и положителна динамика в условията на обща геополитическа нестабилност на планетата", се казва в съобщението. По време на разговора също така "бяха засегнати редица "горещи" регионални теми, включително украинската криза", посочва руското ведомство и допълва, че двамата министри са обсъдили редица международни въпроси.

"Отбелязано бе общото отхвърляне на конфронтационната политика на западния блок спрямо Русия и Китай, опитите за ограничаване на развитието им чрез санкции и други нелегитимни методи", се казва още в съобщението на руското външно министерство.

"Положителна оценка бе дадена на конструктивния диалог и високото ниво на сътрудничество между Москва и Пекин в рамките на ООН, БРИКС, Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), Г-20 и други международни структури", отбелязва ведомството.

В съобщението се подчертава, че контактът между министрите на външните работи на Русия и Китай "още веднъж е потвърдил единството или широкото съзвучие в подходите на Москва и Пекин към световните дела".

"Потвърдена бе готовността за по-нататъшно поддържане на тясна външнополитическа координация", допълва руското външно министерство, като отбелязва, че страните са обърнали специално внимание на двустранния дневен ред относно изпълнението на споразуменията, постигнати на най-високо политическо равнище.

"Сергей Лавров поздрави китайския си колега с неотдавнашното му назначение за министър на външните работи на Китай и му пожела нови успехи в отговорната му работа", се казва още в съобщението на руското дипломатическо ведомство.

Главнокомандващите на Украйна и САЩ обсъдиха оперативната обстановка на фронтовата линия и нуждите на украинските сили

 Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний и председателят на американския Съвет на началник-щабовете генерал Марк Мили обсъдиха в телефонен разговор днес оперативната обстановка на фронтовата линия и текущите нужди на украинската армия от оръжия и боеприпаси, предаде Укринформ.

"Говорих за оперативната обстановка на фронта. Въоръжените сили на Украйна продължават да провеждат отбранителни и настъпателни операции. Що се отнася до отбраната, тя е стабилна. Нашите войници правят всичко възможно за това. В редица сектори противникът провежда активни настъпателни операции, но няма успех. В частност това е свързано с усилията за отвличане на вниманието на украинските сили от определени участъци на фронта", заяви Залужний.

Той също така отбеляза, че тежките боеве продължават, като украинските войски постепенно продължават да създават условия за придвижването си напред.

Според него инициативата за разговора е била от страна на Украйна. По време на разговора е било обсъдено и актуалното търсене на оръжия и боеприпаси от страна на украинските военни.

"Благодарих на нашите партньори за помощта и подкрепата. Договорихме се да поддържаме връзка и да си взаимодействаме активно", заяви Залужний.