Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност по решение на началника на генералния щаб, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от ТАСС.

"Въз основа на решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за въвеждане на режим на военно положение, началникът на генералния щаб издаде заповед за привеждане на съединенията и частите на въоръжените сили в пълна бойна готовност", се казва в съобщението.

Заради ситуацията в Керченския проток, секретарят на Съвета Александър Турчинов тази нощ обяви подкрепеното от президента на Украйна предложение за въвеждане на военно положение за 60 дни. То ще бъде разгледано днес от Върховната рада, която ще се събере в 16 ч. местно време, съобщи нейният председател Андрий Парубий.

Междувременно и Съвета за безопасност на ООН е сезиран за ситуацията и днес вероятно ще има заседание по кризата между Русия и Украйна.

По-рано руски военни кораби са задържали три украински кораба от военно-морския флот на страната - "Бердянск", "Никопол" и Яни Капу", като при задържането е открит огън и има ранени украински моряци. По последни данни, корабите са отведени в Керч.