Украински официални представители отрекоха като фалшива информация твърденията на руската наемническа групировка "Вагнер", че е превзела центъра на град Бахмут в Източна Украйна, предадоха ДПА и БТА.

"Реагирайте спокойно на фалшивата информация на онези, представящи си "победи", които не съществуват в действителност", написа днес в "Телеграм" началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак.

Ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин каза по-рано във видео, че руското знаме е било издигнато над сградата на администрацията в града и с това той е бил превзет.

Министерството на отбраната на Русия обаче потвърди казаното от Пригожин.

Стратегически важният град в украинската Донецка област преди е имал около 70 000 жители. Сега той е силно разрушен и се смята, че в него живеят около 3000 души. И двете страни понесоха тежки загуби в боевете около Бахмут, отбелязва ДПА.

Русия съобщи, че ще увеличи военните си сили в северозападните райони заради присъединяването на Финландия към НАТО

Русия ще увеличи своите военни сили в западните и северозападните части на страната заради очакваното утре присъединяване на Финландия към НАТО, каза руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от агенция РИА "Новости".

Финландия и Швеция кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналата година, след като Русия нахлу в Украйна. Финландия има с Русия обща граница от 1300 километра и с влизането й в алианса дължината на границата на Северноатлантическия съюз с Русия ще се увеличи почти двойно.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза миналата година, че Русия взема "адекватни контрамерки" и ще сформира 12 части и дивизии в Зпадния си военен окръг.

"Ще усилим нашия военен потенциал в западна и северозападна посока. В случай, че във Финландия бъдат разположени сили и ресурси на други страни членки на НАТО, ще вземем допълнителни мерки, за да гарантираме надеждно руската военна сигурност", каза Грушко.

Путин подписа закони за интегриране на окупираните украински региони в съдебната система на Русия

Руският президент Владимир Путин е подписал пакет от осем закона за създаване на съдилища в окупираните Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области, както и за провеждане на процедура за подбор на кандидати за първоначалния им състав. Това предаде ТАСС, като отбеляза, че съответните документи вече са обнародвани.

По силата на първия пакет закони на територията на Донецка и Луганска област се създават върховни и арбитражни съдилища на самообявилите се републики, а в Запорожка и Херсонска област се създават регионални съдилища и регионални арбитражни съдилища. Създават се и гарнизонни военни съдилища в Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, а също съдилища, обхващащи няколко района, районни и градски съдилища.

Съдилищата, действащи в областите към настоящия момент, ще продължат да правораздават от името на Руската федерация до началото на дейността на съдилищата, които ще бъдат създадени в съответствие с новоприетите закони, като се очаква това да стане до края на месеца. Освен това се определя процедура за прехвърляне на новосъздадените съдилища на делата и жалбите, които са приети за разглеждане, но все още не са разгледани.