Военните действия в Украйна не стихват и в празничните дни, съобщава се нови ракетни удари в Донецка област. Украинският президент Володимир Зеленски предупреди хората в страната си за опасност от още руски нападения в оставащите няколко дни до края на 2022 г.  В същото време руски и украински медии предадоха за взривове в руската военновъздушна база "Енгелс", намираща се близо до границата с Украйна.

Украинското командване съобщи, че руските войски са обстрелвали десетки градове в Украйна през вчерашния първи ден от коледните празници. Русия е извършила над 10 ракетни нападения по Купянския район в Харковска област, обстрелвала е над 25 града по фронтовата линия между Купянск и Лиман, както и близо 20 в Запорожка област, посочиха украинските военни.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че руската противовъздушна отбрана е предотвратила удар с украински дрон срещу военновъздушната база "Енгелс" в Саратовска област, а при падане на отломки от безпилотния летателен апарат са били убити трима военнослужещи, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"На 26 декември около 1:35 ч. московско време украински безпилотен летателен апарат беше свален на малка височина от средствата за противовъздушна отбрана на военнокосмическите сили на Русия, докато се приближаваше към военното летище "Енгелс" в Саратовска област", каза министерството.

"При падането на отломки от безпилотния апарат бяха смъртоносно ранени трима руски военнослужещи от техническия персонал, намирали се на летището", заяви ведомството.

Според съобщението няма пострадали самолети в базата.

Агенция РБК-Украйна съобщи по-рано, че са избухнали два взрива.

Руското издание "База" отбеляза, като се позова на местни жители, че е имало вой на сирени за въздушна тревога и че е проехтяла експлозия.

На 5 декември Русия съобщи, че тази военновъздушна база, която се намира на около 730 км югоизточно от Москва близо до град Саратов, плюс още една са станали обект на украински атаки с дронове.

Двойният удар нанесе значителни репутационни щети на Москва и породи въпроси защо отбраната ѝ се е провалила, както казаха тогава анализатори. Това още веднъж насочи вниманието към използването на безпилотни летателни средства във войната между двете съседни държави.

Украйна никога не е поемала публично отговорност за нападения в Русия.

Украинската агенция Укринформ, която също съобщава за взривове в Енгелс, като се позовава на руските канали в социалната мрежа Телеграм, отбелязва, че именно от тази база се извършват всички масирани руски ракетни атаки срещу Украйна. Укринформ допълва, че там са базирани руски стратегически бомбардировачи Ту-95 и Ту-160.

А украинският президент Володимир Зеленски предупреди хората в страната си за опасност от още руски нападения в оставащите няколко дни до края на 2022 г., предаде ДПА.

"Трябва да сме наясно, че врагът ще се опита да направи този период тъмен и сложен за нас", каза той в обичайното си вечерно видеобръщение. Тази година Русия загуби всичко, което можа, добави Зеленски. "Но тя се опитва да компенсира загубите си със злорадството на пропагандистите си след ракетните удари по нашата страна и по нашата енергетика."

"Знам, че тъмнината няма да ни попречи да нанесем нови поражения на окупатора", продължи Зеленски. "Но ние трябва да бъдем готови за всякакъв развой."

Украинският президент отправи остри думи към руската армия, след като вчера по данни на Киев при артилерийски обстрели от нейна страна на Херсон са загинали най-малко 16 души, а 64 са били ранени. "Това не са хора", каза той. "Ще намерим всеки от руските убийци."

Независимо от многократните намеци на Владимир Путин, че е готов да преговаря, Киев не възприема думите на руския президент за чиста монета.

"Русия не иска преговори и се опитва да избяга от отговорността за войната", написа в Туитър украинският президентски съветник Михайло Подоляк. "Това е очевидно, така че вървим към трибунал."

Киев смята, че руското политическо и военно ръководство трябва да бъде изправено пред международен трибунал за войната по модела на Нюрнбергските процеси срещу нацистите след Втората световна война.

"Русия е тази, която нападна Украйна и убива гражданите ѝ", добави Подоляк. "В конфликта няма други страни, мотиви или геополитика", посочи той.

През последните дни Путин на няколко пъти намекна за готовност да преговаря, но без да спомене нищо за предварителните условия, поставени от Киев. Докато Москва би преговаряла въз основа на сегашната фронтова линия, Украйна иска първо всички руски войски да бъдат изтеглени от нейна територия, включително от окупирания през 2014 г. Крим, и да получи репарации.