Генералната прокуратура на Украйна съобщи днес, че разследва предумишлено убийство и унищожаване на летателна машина в случая със сваления украински самолет в Иран, предадоха Ройтерс и ТАСС.

По-рано разследването по наказателното дело беше за "нарушение на правилата за безопасност на движението на въздушния транспорт, което е причинило смърт".

"Следствието ще продължи по членовете на Наказателния кодекс на Украйна, предвиждащи отговорност за предумишлено убийство на две и повече лица и за унищожаване на самолет", се казва в съобщението.

Иран призна, че армията му погрешка е свалила украинския самолет, убивайки всички 176 души на борда.

От самолетната компания "Международни авиолинии на Украйна" обявиха, че самолетът й не е бил предупреден от техеранското летище за евентуална заплаха за сигурността му, преди да излети за Киев, предаде Ройтерс.

На брифинг авиокомпанията отхвърли твърденията, че самолетът й се е отклонил от нормалния си курс, след като в изявление на иранските военни бе посочено, че машината е прелетяла близо до военен обект на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

Представителите на авиокомпанията изразиха недоволство от намеците, по думите им, на Иран, че екипажът не е действал правилно.

Президентът на Иран Хасан Рохани и украинският президент Володимир Зеленски проведоха телефонен разговор относно разбилия се украински пътнически самолет, за който по-рано днес иранските въоръжени сили признаха, че е бил свален с ракета по грешка, предаде ТАСС, като се позова на иранската радиотелевизионна компания ИРИБ. Подробности за разговора засега не се съобщават.

Зеленски говори по телефона и с френския президент Еманюел Макрон, като двамата лидери постигнаха съгласие, че френски специалисти ще помагат за разчитането на данните от черните кутии на машината, предаде Ройтерс.

Макрон информира Зеленски, че Франция е започнала официална процедура за начало на международно разследване на катастрофата със самолета, се казва в изявление на украинското президентство. В него се допълва, че Макрон се е съгласил да посети Киев.

Канадският премиер Джъстин Трюдо пък се срещна с роднини на загиналите в катастрофата канадски граждани, които живеят в Торонто.

Срещата беше закрита за представители на пресата. По-рано днес Трюдо каза, че в светлината на признанията на Техеран за отговорността за инцидента със свалянето на самолета, той очаква от иранските власти пълно сътрудничество в разследването на катастрофата. Той каза, че основен приоритет за канадското правителство е провеждането на прозрачно и справедливо разследване. Трюдо подчерта, че инцидентът със самолета е национална трагедия.

Британският премиер Борис Джонсън определи признанието на Иран за самолета като "важна първа стъпка", предадоха световните агенции.

"Сега имаме нужда от едно пълно международно разследване, което да е прозрачно и независимо", каза Джонсън и допълни, че Обединеното кралство ще работи в тясно сътрудничество с Канада, Украйна и други международни партньори с цел постигане на прозрачно и независимо разследване.

Джонсън подчерта, че трагичният инцидент със самолета само засилва важността от деескалация на напреженията в региона. Той призова всички лидери да следват сега пътя на дипломацията.

Британската кралица Елизабет Втора пък изрази съболезнования към близките на жертвите.

Неназован американски представител каза, че свалянето на украинския самолет от Иран е ужасяваща трагедия и че Иран е допуснал ужасна грешка, предаде Ройтерс.

"Безразсъдните действия на Иран отново имаха опустошителни последици", заяви той.

В катастрофата загинаха основно ирански и канадски граждани, но сред жертвите и имаше и 17 души, пребиваващи в Швеция, както и граждани на Великобритания, Афганистан, Германия.

Днес съболезнования на близките на жертвите изрази и председателят на иранския парламент Али Лариджани. Той каза, че съответните ведомства трябва да отдадат приоритет на проучването на мащабите на допуснатата грешка и да се установи самоличността на всички, които са отговорни за свалянето на самолета.