Украинските сили се намират в "сложна" ситуация край източния украински град Часив Яр, където Русия съсредоточава настъплението си, съобщи вчера украинската армия, цитирана от Франс прес.

През последните месеци Москва постигна напредък на фронтовата линия, като използва предимствата си, тъй като Киев е изправен пред недостиг на боеприпаси, за които разчита на западните си съюзници.

"Ситуацията по отношение на Часив Яр е сложна и напрегната и това не е първият ден", в който това е така, заяви Олег Калашников, пресаташе на 26-та украинска артилерийска бригада.

"Днес там се съсредоточават усилията на противника в неговите щурмови операции. Те се опитват да пробият отбраната ни, за да достигнат до Часив Яр", добави той.

Калашников каза, че Русия е засилила използването на мощни управляеми бомби в района и ги "хвърля по населените места и по нашите укрепени позиции".

Украйна е в отбранителна позиция от няколко месеца, поради липса на боеприпаси. Обещаният от Вашингтон пакет от военна помощ в размер на 60 млрд. долара (55 млрд. евро) е блокиран от месеци заради политическото съперничество между републиканците и демократите в Конгреса на САЩ, посочва АФП.

В петък командващият сухопътните сили на Украйна заяви, че руска лятна офанзива с участието на 100 000 войници е "възможна", но че това е "най-мрачната прогноза".

Днес е имало украински обстрел на руската Белгородска област

Руската противовъздушна отбрана е свалила тази нощ 13 въздушни цели над Белгород и района на града. Според предварителни данни при атаката са ранени двама души, съобщи в канала си в "Телеграм" губернаторът на областта Вячеслав Гладков, цитиран от ТАСС.

"В Белгород и Белгородския район беше задействана нашата система за противовъздушна отбрана. Свалени са 13 въздушни цели, насочващи се към града. Според предварителна информация в населеното място Дубовое са пострадали двама души", написа губернаторът и добави, че там са нанесени щети на 20 сгради и една стопанска постройка.

Снимка: БТА/АР

Руската армия съобщи, че е унищожила ракетна система за залпов огън "Град", която е нанасяла удари по гранични райони на руската Белгородска област.