Ученически стачки с призиви за действия за справяне с климатичните промени са планирани днес в повече от 1600 града в над 100 страни, съобщиха организаторите, цитирани от ДПА и БТА.

Шведската тийнейджърка - екоактивистка Грета Тунберг, вдъхновила ученическите протести в цял свят, беше номинирана от трима политици от норвежката опозиция за тазгодишната Нобелова награда за мир.

От август 2018 г. Тунберг излиза всяка седмица пред парламента в Стокхолм на протест, който се разрасна и вдъхнови многолюдни ученически демонстрации с настояване за глобални действия срещу климатичните промени под лозунга #FridaysForFuture ("Петъци за бъдещето").

"Предложихме Грета за наградата, тъй като климатичната заплаха е може би главният фактор за войни и конфликти. Масовото движение, подето от Грета, е много важен принос към мира", каза Фреди Андре Йовстегор от Социалистическата лява партия пред норвежкия вестник Ве Ге (VG).

В Туитър Грета написа, че за нея тази номинация е чест и тя е много благодарна.

Вчера младата активистка публикува и следния пост: "1659 места в 105 страни. Утре свикваме ученическа стачка за нашето бъдеще и ще продължим да правим това толкова дълго, колкото е необходимо. Възрастните са добре дошли да се включат. Да се обединим зад науката".

Планирани са 209 протеста във Франция, 195 в Германия, 178 в Италия, 158 в САЩ, 123 в Швеция и 107 във Великобритания.

Шестнайсетгодишната Тунберг говори пред световните лидери на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос, както и на климатичната конференция на ООН миналата година в полския град Катовице.

"Каним всички, на които им пука"

Гражданско протестно шествие в защита на дивите плажове ще се проведе тази вечер в София.

"Каним всеки, на когото му пука за бъдещето и е срещу вандалското и хаотично застрояване на Черноморското крайбрежие, да се включи", апелират организаторите от неформалната организация "Граждани за природа".

Пред БНР Лорета Тодорова от организацията каза, че са внесли искане към Управата по кадастъра - "дюните да бъдат вписани като такива, защото в момента това не е така". Тодорова посочи исканията, които ще бъдат внесени в НС като подписка:

"Пълна забрана за строеж върху защитени зони. Да отпаднат всички устройствени планове и разрешителни за строеж, които противоречат на нормите за опазване на природата и биоразнообразието. Третата точка е за изпълняване на задължения, които са заложени към закони, но не се спазват, като например регистър за всички устройствени планове и строителни разрешителни с подробна информация".

Протестите започнаха от Австралия и Нова Зеландия

Хиляди ученици излязоха от клас днес в Нова Зеландия, поставяйки началото на световния ученически протест срещу бездействието на властите по проблема с климатичните промени, предаде Ройтерс.

"Климатичната промяна е по-лоша от Волдемор", гласеше саморъчно направен плакат, сравняващ измененията в климата със злия магьосник от поредицата за Хари Потър.

"Бас ловя, динозаврите също са мислели, че имат време", се четеше на друг от плакатите, с които ученици и техни родители преминаха край сградата на парламента в новозеландската столица Уелингтън.

Ученически протести се проведоха в 30 града в страната.

Новозеланският премиер Джасинда Ардърн, която обеща 100 млн. новозеландски долара (68 млн. щ. д.) за намаляване на емисиите парникови газове, подкрепи ученическите стачки. По думите й тийнейджърите не бива да чакат, докато станат достатъчно големи, за да упражнят правото си на глас.

В Австралия стотици младежи се събраха в Кернс, град недалеч от Големия бариерен риф. На южния континент протести са планирани в 56 града, в които се очаква да се включат 50 до 60 000 ученици, според организаторите.

"Каква е ползата от училището, ако не ни остане планета, на която да живеем?", заяви 16-годишната Ема Демарчи.

По думите й трите основни искания на австралийските ученици са 100 процента възобновяема енергия до 2030 година, никакви нови проекти за изкопаеми горива и да бъде спряна планираната въглищна мина "Адани" в щата Куинсланд.