По искане на момчето на заседанието, което продължи близо 2 часа, не бяха допуснати близките на убитата му майка - 36-годишната Невджин Шефкет, съобщи БТА. До заседанието беше допуснат само дядото по бащина линия Джевджет Шефкет, предаде Дарик радио.

Делото бе гледано при закрити врата, тъй като съдът прецени, че обвиняемият е непълнолетен и няма обществен интерес, който да налага открито заседание, каза окръжният прокурор Светлозар Лазаров, цитиран от Дарик радио.

Прокуратурата поиска налагането на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за Джунеит, тъй като има обосновано предположение, че именно той е извършител на убийствата и съществува опасност да се укрие и да извърши ново престъпление.

Тийнейджърът казал в залата на съда, че желае да бъде пуснат, за да продължи обучението си. По думите на окръжния прокурор пред магистратите Джунеит се е държал спокойно. Казал, че най-тежко му било за братчето Енис. Споменал на няколко пъти, че очаквал похвала или поне „благодаря" от страна на майка си, но не ги получил. На момчето е назначен служебен защитник - адвокат Митко Димитров.

Светлозар Лазаров съобщи още, че в хода на разследването е намерен ножът, с който се предполага, че е извършено убийството на майката, но предстоят експертизи. Вече са назначени пет експертизи - химическа, биологическа, ДНК-профил, комплексна -психологична и психиатрична.
Според съдията Антоанета Балтова спазени са били всички законови изисквания Джунеит да бъде разпитван в присъствието на психолог.

Мярката за неотклонение „задържане под стража" може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

36-годишната медицинска сестра Невджин Шефкет и 7-годишният й син Енис бяха убити на 22 януари в дома си в Кърджали. Тялото на детето бе открито няколко часа, след като самият Джунеит Шефкет се обадил на Бърза помощ, че е открил майка си мъртва. Впоследствие момчето бе задържано и обвинено в умишлено убийство. Според закона, ако бъде признат за виновен, наказанието на 17-годишния младеж ще бъде редуцирано към по-леко, защото той е непълнолетен.