Това заяви говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от АФП, съобщиха БТА и "Фокус".

„Имаше подозрения, че бин Ладен ще окаже съпротива по време на операцията по залавянето му и, той разбира се, оказа такава. Съпругата му се опита да избяга от командосите, когато те връхлетяха в стаята, в която бе лидерът на „Ал Кайда”. Тя бе простреляна в крака, но не бе убита. След това бе ликвидиран и бин Ладен. Той не бе въоръжен”, посочи Карни и допълни, че няколко души в сградата са били въоръжени и е избухнала „ожесточена престрелка” (според "Ню Йорк Таймс" това е станало на долния етаж).

Новите данни опровергават не само първата информация, според която Бин Ладен е участвал в престрелката, но и това, че той и е използвал жена си като "жив щит". Стана ясно, че е била убита друга жена. Първоначалната погрешна информация Белият дом оправда с бързането да се дадат  повече детайли на пресата.

По думите на говорителя на Белия дом оказването на съпротива не включва непременно носенето или използването на огнестрелно оръжие.Заповедта е била Бин Ладен да бъде заловен жив, ако се предаде, в противен случай - да бъде убит.
Бин Ладен е бил застрелян в главата и гърдите при атаката. Джей Карни допълни, че Белият дом още се колебае дали да публикува снимката на убития терористичен лидер, защото е "отблъскваща" и може да предизвика бурни реакции.

Същевременно висш представител на пакистанското разузнаване, пожелал да остане анонимен, заяви, че една от дъщерите на Осама бин Ладен, която е на 12-13 години, е сред около 10-те роднини на терорист №1, които са в ареста и очакват да бъдат разпитани, предаде Франс прес.

Именно тази дъщеря на Осама бин Ладен е видяла как убиват баща й. По време на атаката на 2 май в убежището на лидера на Ал Кайда е имало 17-18 души.

Разкритието, че бин Ладен се е крил в луксозна вила в град Аботабад, в който има разположен военен гарнизон, вероятно в продължение на 5 години, преди да бъде убит, накара много американски законодатели да поискат преразглеждане на американската помощ за Пакистан.

Пакистанският представител призна, че местонахождението на бин Ладен поставя Пакистан в неудобно положение и може да предизвика проблеми между Исламабад и Вашингтон. "Това ни кара да изглеждаме като идиоти или като измамници, което е доста притесняващо", заявява източникът. Но той допълва, че ако Пакистан действително е знаел къде е Бин Ладен, то той е щял да бъде заловен от пакистанските власти.

По-рано днес Джон Бренан, съветникът на Барак Обама в борбата с тероризма, заяви, че няма доказателства, че пакистански представители са знаели къде живее Бин Ладен.

Британският премиер Дейвид Камерън обаче заяви, че лидерът на Ал Кайда трябва да е имал подкрепяща мрежа в Пакистан, защото „фактът, че е живеел в голяма къща в населен район предполага, че е имал такава подкрепа”.

Световните агенции пък съобщиха, че убийството на Осама бин Ладен е повишило рейтинга на президента на САЩ Барак Обама. Според допитване на Ипсос 39 процента от американците заявяват, че мнението им за лидерските умения на Обама се е повишило, предаде Ройтерс. Също така 42 процента от анкетираните посочват, че сега имат по-високо мнение за начина, по който Обама води войната с тероризма.

32 процента от американците смятат, че Обама има най-голямата заслуга за атаката на специалните части на САЩ над скривалището на Бин Ладен в Пакистан, а 13 процента казват, че това се дължи най-много на бившия президент Джордж Буш.