Шефът на украинската служба за сигурност Василий Грицак обяви, че руският журналист Аркадий Бабченко е жив. Журналистът дори участва в брифинг на службата за сигурност за "убийството", съобщи ТАСС.

Служба за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че е провела специална операция за предотвратяване на убийството на руския журналист.

На брифинг в Киев, ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Василий Грицак, заяви че Бабченко не е пострадал. Той също така каза, че преди три часа организаторът на убийството е бил задържан в Киев.

"Ние предотвратихме опита за убийство на Бабченко, като извършихме специална операция", каза Грицак.

Според него опитът е "поръчан от руските специални служби". Той съобщи, че следователите са идентифицирали украински гражданин, който е получил 40 хиляди долара от руската служба за сигурност, за да организира и извърши убийството на Бабченко. Наетият за убийството украинец убедил свой познат да стане извършител.

Самият Аркадий Бабченко започна да се извинява на жена си "за всичко, което трябваше да издържи".

Според него операцията се подготвяла в продължение на два месеца."Преди месец ме посветиха", отбеляза той.

Късно снощи беше съобщено, че известният руски журналист Аркадий Бабченко е бил убит в Киев. Той е бил прострелян в дома си и починал от раните си в линейка на път за болницата. Според информацията от снощи, жена съобщила по телефона в службата за спешна помощ, че е намерила съпруга си в кръв в дома им, уточниха от полицията и изказваха предположение, че убийството на Бабченко е свързано с професионалната му работа.

Бабченко е един от най-известните руски военни кореспонденти, но е напуснал Русия, страхувайки се за живота си.

Украинският президент Петро Порошенко обяви, че страната му ще осигури защита на Бабченко и неговото семейство, защото Русия едва ли ще се укроти, предаде Ройтерс.

Украинските правоохранителни агенции стават с всеки изминал ден все по-добри в противопоставянето на руската агресия, каза в Туитър Порошенко.