Реформа ще промени баланса между армията и религията в държавната политика и то в ущърб на военните.

„Прескочихме исторически праг по пътя към развитата демокрация и върховенството на закона”, заяви турският премиер Ердоган.
„Гражданите ни показаха увереността си в демокрацията ни и я подсилиха с гласуването си за конституционните реформи. Демокрацията ни сега е много по-силна. Днес победител е демокрацията”, каза заяви турският премиер Реджеп Ердоган на пресконференция в Истанбул.
Предварителните резултати сочат, че за реформите, подкрепени от правителството, са гласували 58,45%, а 41,54% са гласували против.

Управляващата проислямистка партия призова турците да дадат положителен вот, за да подкрепят европеизирането на конституцията. Премиерът Ердоган изтъкна, че пакетът от реформи ще направи турската конституция, приета през 1982 г., по-близка до конституциите на страните от ЕС, към който Турция се стреми да се присъедини. Нито една от представените в парламента опозиционни партии не подкрепя реформите. Според критиците на реформите правителството се възползва от тях, за да засили контрола си над съдебната власт.

Днешният вот се разглежда като тест за подкрепата към управляващата Партия на справедливостта и развитието преди парламентарните избори през следващата година.

Конституционната реформа включва 26 поправки. Те ще ограничат пълномощията на съдебната власт и на армията - пазители на лаицизма, които са в конфликт с ислямо-консервативното правителство.

Европейската комисия приветства одобрението на конституционните промени от турските гласоподаватели на референдума, като го нарече стъпка в правилната посока, предава АФП.
„Тези реформи са стъпка в правилната посока, тъй като се отнасят до редица дългосрочни приоритети в опитите на Турция за пълно спазване на критериите за членство”, заяви комисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле.