Коментари - Турция гласува за историческа промяна | dnes.dir.bg
назад

Турция гласува за историческа промяна

Турция каза "да" на историческа промяна в политическата си система. На проведения в неделя референдум, около 58% подкрепиха реформа в конституцията.

Обратно в новината

Коментари - Турция гласува за историческа промяна | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всичко е точно! На лондонската фондова борса стои надпис "Няма вечни приятели, има вечни интереси". САЩ , макар и съюзници в НАТО, имат в лицето на ЕС основният си иконом. съперник. Съревнованието по тази линия често е по-безкомпромисно от всякакви други политически съобръжения. Турция е своеобразен коз в ръцете на управниците на САЩ (и техните кукловоди) за дестабилизация на ЕС и Европа в иконом., политическо, културно и всякакво друго отношение: турците в Германия и напъните да бъде вкарана Турция в ЕС, непрестанно увеличаващият се брой на мюсюлмани в Европа и дестабилизиращото им влияние, което вече се демонстрира открито и арогантно, Босна и Херцеговина е част от този сценарий, който освен това вкл. война с/у православието и най-вече дестабилизиране на Балканите чрез ислямската/ албанска/турска карта (показателен е сблъсъкът онзи ден в Косово след баскет. мач м/у Турция и Сърбия), за да съществува едно постоянно огнище на напрежение в Европа и нейното иконом. и политическо влияние да бъде драстично намалено, за да могат сили с амбиции за световно господство да нямат съперници. В тази посока на разсъждения ще се окаже, че в един момент Б-я няма да има съюзници, които биха я подкрепили в един бъдещ несигурен свят, ако нещата стигнат до остояване на нац. суверинитет.

ПЕТАТА КОЛОНА НА ТУРЦИЯ В БЪЛГАРИЯ- ДПС Е ДАЛА АКЪЛ НА ЕРДОГАН КАК ДА НАПРАВИ КОНСТИТУЦИЯТА СИ ЕВРОПЕЙСКА. И ВМЕСТО ЕВРОПЕЙСКА ТЯ СТАНА ПОБЪЛГАРЕНА -ОРИЕНТАЛСКА

Tоя свят съвсем се обърка-само 8 % от територията на Турция е в Европа, но искат в ЕС!Израел е изцяло в Азия, но участва в Евровизия.Американците уж се борят срещу ислямизма,а създават мюсулмански държави в Европа-Босна и Косово.Аз ли нещо греша?

Да, грешиш, не 8, а 3% от турската територия е в Европа! И те така се европеизираха, че потъпкват принципите на Ататюрк, а той единствен е знаел как да озапти и модернизира тая дива орда! Европейските простаци пък гледат и ръкопляскат! Ама в един момент ще дойдат ония с чалмите, фитилите и ще има "Аллах акбар" по турски в центъра на Европа.

турзия и българия са в евразия! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Турция планира да прави по подобие на ЕС- нов съюз от държави,за да се противопостави на Израел си САЩ.В този нов съюз ще влизат всички арабски държави,Русия,България.Гърция,Косово,Албания. В Парламента на този съюз всяка държава ще бъде представлявана от равен брой депутати,а не както в ЕС-според населението на съответната държава.Истанбул ще бъде независим самостоятелен град-държава,остров Кипър ще бъде гръцки.Да, но в свещените книги пише, че между Русия и Турция отново ще има война, а България дали ще я има до тогава, затова ли руснаците масово изкупуват имоти у нас?

Тогава България ще е губерния на Русия, така че всичко си е точно!

Лошо. Армията в Турция е единственната прогресивна сила. Много лошо.

Край на стабилността на Европа. А ние, като си нямаме и армия, д*е да ни е яко.

Поднасям искрените си съболезнования към гражданите на нашата съседка Турция. Може да се очаква, че в скоро време "гражданите" ще се превърнат в "поданици" на исляма. И дано Аллах пази светска Турция, защото военните вече не ще. Бог да пази България!

Европеизирането на турската конституция и Турция са ловки лъжи на Еродан за пред простия си народ и Европа. Гласували са само турците. Кюрдите не са гласували. Поправката в конституцията прави същия като действащия на България ВСС, който е подчинен на партиите. А след като там най голямата партия в Меджлиса е Ислямската на Еродган, прави съдебната система изцяло подчинена на партията му и него. Турция прави това което България направи 1990 г с Лукановата конституция и се намира в тази точка на България сега. Ние виждаме, че нищо не работи в нашия ВСС и неработещата ни съдебна система идва от това, същото се очаква и с Турция. Настъпва нов авторитарен режим за дълго време в мюсюлманския свят. Свърши демократизирането на Турция. Идея за България-алтернатива на статуквото

Когато Кемал Ататюрк изграждаше основите на съвременна Турция, сложи армията да пази принципите на светската държава. Много от висшите военни се обучаваха в САЩ. Сега след тоя референдум ислямизацията на страната не и мърда. Да му мислят тия турци които са с проевропейско мислене. За съжаление ислямистите са по вече.

"НЕ" НА ТУРЦИЯ В ЕВРОПА ! ДА КАЖЕМ "НЕ" НА ИСЛЯМИЗМА !

И без това са навсякъде по света, като хлебарки! Дано не им се позволява да отварят границите и да влязат в ЕС,че става страшно! Каква Европа е Турция?Нищо европейско няма, освен Истанбул!

Намирисва на военен преврат.Ердоган се постара да обезглави армията преди да седне да си прокарва реформите,но успя да се изпокара с евреите и сега и американците го гледат малко накриво.Сега когато доближи държавата и исляма ще замирише на барут и няма да се учудя ако и този път ЦРУ подпали фитила.Всички досегашни преврати в Турция са ставали с макар и негласната подкрепа на САЩ.Турция е силна благодарение на финансовите инжекций които получи по времето на военните преврати и на дисциплината която наложиха военните.Ако тези ги оставят да управляват още някоя година ще я докарат до там докъдето ни докараха нашите последни две правителства.Последното не го броя,но има време и то да влезе в списъка.Общо взето политиката на Турция напоследък доста дразни Запада и нищо чудно да осъмнем с новина.

Дано Божидар Димитов остане още дълго министър, че както са тръгнали турците - ще искат да стават български граждани, само и само да идват в Европа. Нека си седят в Азия...

Макар че партията на Ердоган се смята за умерено ислямистка най-значителни успехи и в икономиката и в спорта - ето днес са вицесветовни шампиони по баскетбол и в изкуството имат нобелов лауреат по литература с каквото не могат да се похвалят редица европейски страни- постигнато е през периода на управлението и. Партията е подобна на християндемократическите партии в Европа-много погрешно се счита че е фундаменталистка или още повече че е радикална ислямистка.Много по опитна успешна и модерна е от партиите на редица страни от иэточна Европа.

баце, ти изби рибата - заради Партията имало нобелови лауреати, така ли?

Мисля, че е време да се приземиш. Днес летиш в облаците с тези турци. Сигурно си млад и не знаеш, че и Хитлер е бил добър художник, но от това на дядо ти не му е станало по-весело. Прочети и какво е правил последният български престолонаследник Александър в стана на турците.

ВЪПРЕКИ ЧЕ СИ СЕ ПИСАЛ С ТОЗИ NIK ПОГЛЕДНИ В ГАЩИТЕ СИ - МАЙ СИ РЯЗАН!!

Ей, лъжец от Истамбул.Стига си се кичил с Йесусл! Скверниш го! Няма кой да лъжеш!

Ердоган скоро ще започне да пише и диктува политиката и на Европа, която ще стане добро място за живеене :)

Наистина коментарите са ти като лая на някое напъдено куче на баира...!:)Не осъзнаваш ли ,че твоя Аллах ти отрежда ролята на робиня?!Жената мюсюлманка няма право да се храни на масата с гостите,нито да влезе в джамия да се моли на своя Бог...Има право само да работи и да ражда.А,има правото и да бъде убита от мъжа си ,ако случайно метне някой поглед настрани...

да ти имам критериите за успешно управление.

Eййй Исус ли си какъв си, реалността в Турция едва ли си я виждал на живо. Първо на 80 милионна държава ми изброяваш един вице-шампион, дори не е и шампион и един писател със съмнителна репутация, Орхан Памук напуснал Турция от дълги години и обслужващ чужди (американски) интереси, който интелигенцията тук не може да понася. Казвам тук защото живея в Истанбул от известно време. В спортните училища в Турция освен футбол никакъв друг спорт не е включен в програмите, имат два футболни отбора - Галата Сарай и Фенербахче и това е всичко. А за партията не ми говори, просто замълчи. Ердоан е бивш шофьор на такси, хората навремето го харесвали защото бил един от народа, естествено с времето се е самозабравил тотално. В момента е един от най-богатите премиери в света, не само той ми и родата му до девето коляно са баснословно богати и въпреки това продължава безумно да граби като за последно, нагло прокарва идеите на тези дето са зад гърба му и се държи като че ли майка му го е родила султан. Лошо е да забрави човек от къде е дошъл. Освен фирмите от обкръжението на великата партия други фирми не печелят търгове тук. Трябва да им ближеш подметките за да ти дадат правото да работиш нормално, а за честност и дума не може да става. Това понятие "обръч от фирми" светна ли ти сега от къде идва. Има още едно мекере Абдула Гюлен, американска маша, собственик на верига турски училища, дето си е разпростряло пипалата по цяла Европа - ей тези двамцата ще разкатаят Турция нацяло. За нормалните хора тук живота хич не е лек. А народната любов си личи от далече - книжарниците са заляти с книги описващи наглостите на властта и сравняващи Ердоан директно с Хитлер. Ще ти пратя някой друг екземпляр ако държиш, пък тогава ми пиши колко им била велика партията.

Съболезнования към интелигенцията в Турция. Сега, когато ислямистите се оттърват от военните, нищо няма да ги спре по пътя към ислямизацията. Това със сигурност ще е лошо за България.

Абе вие сте много прости - как Турция хем ще се отърве от армията, хем ще тръгне да напада България (примерно)? Със земеделци ли ще напада??? Крайно време беше Турция да махне чадъра над мафията в своята държава - военните, които освен към САЩ, не са лоялни към никой друг. Не са лоялни и към хората и за това те гласуваха "да" на референдума.

Лошо. Сега трябва да се готвим за простотии и при нас. Освен ако армията в Турция не направи нов преврат, май ще е най-добре.

Целата на ислямския свят е създаването на световна мюсюлманска държава основана на Шериата (7-12 век сл. Хр.). Сега ако някой не знаят сме 21 век. Само помислете колко са напредничави мюсюлманите?! Турция гласува за исляма (терора).

4estito Turciq 4estito Evropa parvata se prisyedinqva kam ostanaliq islqmski svqt a vtorata se otarva ot edna nejelana kandidat 4lenka za edina evropa .Voenite bqha edinastvenite podarja6ti slabata demokaraciq v tazi strana sega fanati4niq islqm nqma kakvo da go spre da se razvihri v sasedite 4ESTITO NA VSI4KI

Права си! Но сега трябва да се стягат нашите мързеливи служби и да си вършат работата .. че току-виж границата ни с турция почне да минава по Стара Планина

Турция ще тръгне действително по цивилизован път на развитие, когато загърби исляма като елемент в своята външна политика в отношенията й със съседните страни. Но едва ли това може да стане, защото самата същност на исляма изключва такава възможност. А когато към това се прибавят абсурдните имперски амбиции на това исторически обременено държавно формирование, каквото е турската държава, нещата придобиват гротескен характер. Най-интересното в случая е обаче как Турция и нейните политици виждат бъдещето си. Самозалъгването е най-опасното нещо в политиката.

С обновена конституция и силна индустрия Турция е на прага на 10-те икономически най-мощни страни в света с тенденция скоро да стане 2-та икономика на Европа която в лицето на Франция и Германия изживява кошмарен ужас от главоломния и икономически ръст - 11%.Застаряваща Европа преживяваща небивала катастрофална демографска криза не само не е в състояние да поддържа ръст в развитието си но изпитва огромни затруднения даже в изплащането на пенсии на многомилионната армия пенсионери.

Ха, правилно Исусчо... или по-точно - Яшарчо? Турция била на прага на 10-те икономически най-мощни страни?? Ами може и да е на прага и да тропа на вратата, да чака да и пуснат гювеч че без тях е жив зян... супер си е Турция - с отрицателен икономически прираст (-6% за 2009 г), с около 15% неграмотни, с 30% заети в селското стопанство и с индексиран БВП на глава от населението след България , Румъния че и Иран... ако не бяха трансферите на гастарбайтерите, които бяха натресени на Европа поради геополитически съображения през 60те години на 20 век, сега Турция щеше да е доста по-зле и Европа - доста по-добре...

смешник..човека добре ти е обеснил всичко деъствително-стихотворението няма да промени нещата. след референдума едно е ясно че икономическя растеж ще драпне още

Нищо не се разбира от тази публикация. Уж се гласували поправки в европейска посока, а то посоката била към исляма. Последно? Европейска или ислямска Турция ще имаме за съсед?

В Турция всичко е наопъки. Военните подкрепят светската държава но са против членство в ЕС.Обратно ислямистите на Ердоган са за ислямска република но за членство в ЕС. Абе цирк

Армията беше единствения пазител на "светските порядки" и скъсването с мракобесния ислям. Сега стана обратното и вече имаме тъмна ислямска държава за съсед, с огромни апетити към нашата територия и разбира се, християнска Европа която не знае какъв троянски кон ще си вкарат ако ги приемат.

Напълно сте прав. Да ни е яко дупето. Дано да не доживея времето, когато отново ще се молим на някого да ни освободи от "османското присъствие"!

Турция и демокрация-несъвместими за сега понятия.Всичко е за да се ислямизира още повече страната-до сега това се спираше от военните...сега вече няма кой...за съжаление.И тая страна ни е съсед-бог да пази България.

лошо!!!! в турция терористите замзимат власта от всякаде!!!!!!!!!

язък

Изказвам съболезнования на интелигенцията в Турция, резултата предварително беше повече от ясен. Скоро можем да се радваме и на нова кюрдска република - след като армията е вече осакатена нацяло това ми се струва е просто въпрос на време. А на Ердоан сега вече нищо не му пречи да сложи и акциз на въздуха, само това не са се сетили още след като си имат дори и такива хубави неща като такса за излизане на турски гражданин извън страната :)

Точно така! Турция трябва да е пример за България. Така се управлява демократична държава. Да се надяваме че и тук ще стане така и живота ще бъде по добър и в България.

В България турци и цигани имат повече права от българите!!! Ако това не им харесва, не знам какво още искат! На който не му харесва-> през границата и да не се вясва повече... Истанбул е един от най-големите градове в света, място за кривляци тип "в БГ не ни хресва" винаги ще се намери. А хора, които казват "Аз съм турчин и съм от Шумен (напр.)" изобщо не заслужават дори да имат глас. Щом си от Шумен си Българин, ако не се чувстваш такъв, събирай си багажа и "на екскурзия" през границата! Голяма услуга ще ни направиш

Така ли се управлява демократична държава !!? А къде е свобода на вероизповеданията ?? Ей , преди близо седмица бях там / на концерт/ , тези хора са на светлинни години от Европа и ,вече на метри от Азия / по манталитед /. 70% от жените в Истанбул са забулени ,а само преди 5 години забулените жени ги разглеждахме като рядкост. Да не говорим,че европеизираната им публика започна да си тръгва час след началото на концерта,очевидно отегчена от липсата на дзурли и др. ориенталски кич . А тези , които останаха се оживиха само когато на сцената излезна турски народен певец !!! Прав е бил Ататюрк, като е дал такива права на военните, защото вчера Турция е казала да на върховенството на Исляма и НЕ на светската република !!!

Напротив Мелиха. С новите конституционни промени на Турция се разбра, че тя взема за пример Блъгария. Турция е в точка 1990 г. когато се прие Лукановата конституция на Блъгария, защото тя е неин пример в тези промени. Идея за България

Айде бегай си в Турция, щом като ти харесва! Но не забравяй първо да си вземеш фереджето, и забрави за късата пола! Там управляват ислямисти, и със заветите на Ататюрк отдавна е скъсано.

Аре слагай чувала на главата и марш в тъмната стая, кой ти разреши да ползваш компютър? Та ти си на едно ниво с добитъка в Турция. Скоро ще разберат що е то ислям в цялата си "красота". Дано военните реагират, че инак, по простотия ще задминат Северна Кореа.

Така е лесно,даваш гласност,че ще се промени "нещо си" за да ги приемат в ЕС,по този начин България ще им е поднесена на тепсия-без граници!!Стягайте се Братя,учете усилено турски език!!

Аре, бегай да си учиш турски! Ако всички български мъже разсъждават като теб, тази нация не си заслужава да съществува!

Да не би да заслужава.Кофти материал,шебаняци, не народ а мърша.

Турския е хубав език. Лесен за произношения. Звучи прекрасно , но е с малко трудна граматика. Никога не е късно да се научи. А и трябва да се наложи като втори официален език а администрацията на България!

Хич не ми звучи добре

Точно така! Това трябва да стане възможно най-скоро. Примерно точно след масираната ядрена бомбардировка която ще се случи на територията на Турция.