Коментарът му е във връзка с новината, че Холандия изтегля посланика си от Анкара.

На пресконференция Боздаг заяви, че Холандия няма посланик в Анкара през последната година. "Те съобщиха, че официално изтеглят несъществуващ посланик", посочи турският вицепремиер.

"Това не е новина за нас. Тази декларация е известна. Въпреки това дипломатическите отношения между Холандия и Турция не са замразени", уточни говорителят на турското правителство и допълни, че отношенията остават на ниво шарже д'афер.

Вестник "Хюриет дейли нюз" съобщава, че Турция и Холандия са прекъснали преговорите за нормализиране на двустранните отношения. Това е станало, след като Холандия е отхвърлила турско искане за извинение към министъра на семейството и социалните въпроси.

Преди важния референдум в Турция през април 2017 г. за преминаване към президентска форма на управление, холандските власти експулсираха от Ротердам турския министър на семейството и социалните въпроси Фатма Бетюл Саян Кая, като не й разрешиха да говори пред турската общност в Холандия.

Освен това холандските власти отмениха разрешение за полет на самолет, в който пътуваше външният министър Мевлют Чавушоглу. На централно и местно равнище холандските власти ограничиха провеждането на митинги, организирани от турци в подкрепа на конституционните промени.

Турски официален представител, пожелал анонимност, е заявил пред изданието, че турската страна е искала холандските власти "да направят стъпка, която да компенсира тяхното отношение" към министъра на семейството и социалните въпроси. Според турската страна отношението на холандските власти е в нарушение на дипломатическите конвенции.

Холандската страна твърди, че Фатма Бетюл Саян Кая няма дипломатически имунитет и не е субект на дипломатическите конвенции.

В изявление вчера холандското външно министерство посочи, че Холандия и Турция са водили разговори на различни равнища, но към момента тези разговори не са предложили перспектива за нормализиране на отношенията. Затова холандското правителство е решило официално да изтегли посланика си от Турция, както и да не издава разрешение на новия турски посланик в Холандия да поеме задълженията си там.

Холандски дипломат е изразил разочарование от това развитие на нещата, което по думите му е против "400-годишната история на приятелство" между двете страни, пише още "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА. Холандският дипломат е казал още, че посланикът на страната в Турция ще бъде назначен на друго място, след като не е бил в състояние да се върне към задълженията си в Анкара близо година.

Анадолската агенция цитира говорителя на турското външно министерство Хами Аксой да казва, че Анкара ще води разговори с Амстердам, ако Холандия предприеме конкретни стъпки за нормализиране на отношенията.

"На този етап, ако Холандия покаже желание да предприеме конкретни стъпки към нормализация, Турция е готова да обсъди отношенията между двете страни", каза говорителят на турското МВнР.