Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс и БТА. Същевременно той изтъкна, че Анкара винаги има други алтернативи.

Ердоган заяви миналата седмица, че Турция няма нужда да се присъедини към ЕС на всяка цена и вижда реална алтернатива на това членство в присъединяване към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС)*.

Турският президент каза днес, че ЕС настоява за прекратяване на преговорите за пълноправно членство и по този начин е обидил Турция, информира Асошиейтед прес.

Въпреки това засега не сме затворили книгата за ЕС, подчерта държавният глава на Турция.

Без да изтъкне алтернативите на Турция, Ердоган заяви, че продължават преговори с други потенциални партньори, посочва Ройтерс. Ние можем да продължим пътя си с някой от тях, каза Ердоган на пресконференция в Истанбул.

На 25 ноември турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговата страна ще отвори границата за мигрантите, ако ЕС продължава да води същата политика спрямо Турция.

Споразумението за бежанците, сключено между Турция и Европейския съюз, отговаря на интересите не само на страните членки, но и на Анкара, коментира  в Берлин германският канцлер Ангела Меркел след среща с премиера на Малта Джоузеф Мускат.

ЕС трябва да изпълнява поетите задължения. Ние изхождаме от това, че същото ще прави и Турция, заяви Ангела Меркел.

*В ШОС членуват Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизия, Индия и Пакистан.