"Или зона за сигурност, или операция". Този ултиматум е поставен пред специалния представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри по време на разговорите му в Анкара вчера, пише вестник "Акшам". Визитата на американската делегация идва в момент, когато Турция подсилва сили си край границата със Сирия. Така турската страна още веднъж напомня своята решимост. 

Причината за острия тон от страна на Анкара към Вашингтон е неспазването на договорка между двете страни от 2018 г. Тогава бе договорено да се създаде пътна карта на Манбидж. 14 месеца споразумението остава само на думи, при условие, че има поставен срок от 90 дни. Като част от пътната карта за Манбидж, оръжието, доставено за терористи от САЩ е трябвало да бъде върнато в арсенала на Пентагона. Така трябвало САЩ да докаже истинските си намерения да изведе от Манбидж отрядите на терористи. Турция не признава структурата „Сирийски демократични сили“, а Анкара счита, че всички тези формирования са съставени от бойците на сирийския клон на ПКК. 

Вчера американският представител разговаря последователно със заместник-министъра на външните работи Седат Йонел и с министъра на националната отбрана Хулуси Акар по тази тема. Пред Джефри е било изтъкнато закъснението на САЩ в изпълнението на договорката. Предупреждението на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, че "ако заплахите от там продължат, Турция ще започне операция на изток от р. Ефрат".

Пространните изявления на турския първи дипломат в предаване за турската телевизия ТГРТ Хабер са водеща тема за редица турски вестници днес, които вадят различни акценти.

"Тръмп не желае да налага санкции на Турция" е заглавието по темата на в. "Анаюрт". Чавушоглу отбеляза неяснотата около това дали САЩ ще наложат санкции на Анкара заради доставките на руските ракетни системи С-400.

"Тръмп не иска да налага санкции на Турция. Той често посочва, че САЩ носят отговорност за покупката от Турция на С-400, че предшестващата го администрация на Обама носи отговорност", посочи Чавушоглу. По думите му обаче, ако все пак се стигне до санкции, "и Турция има отговори, които да даде на САЩ". "Това не е заплаха и не е блъф", добави министърът.

"Инджирлик и Кюреджик са на масата", пише в заглавие в. "Ортадогу", отбелязвайки, че Турция би могла да изгони американските войници от двете военни бази в отговор на потенциалните санкции от САЩ заради С-400. Двете бази са били споменати от Чавушоглу в контекста на възможни ответни мерки от турска страна при "враждебно отношение" от САЩ. "Не искаме да го правим, но ако САЩ проявят враждебно отношение към нас, и ние ще отвърнем с ответни стъпки", каза той.

"Карар" посочва, че изявленията по телевизията на Чавушоглу са имали характера на послание към САЩ. "Така, както сключихме споразумение с Русия за ракетните системи, така можем да посрещнем и останалите си нужди от други източници", изтъкнал Чавушоглу. По повод решението на САЩ за отстраняване на Турция от програмата за изтребителите Ф-35 той каза, че все още не е предприета стъпка в тази посока, както и че други партньори в програмата са против изключването на Турция.

"Нашата цел е да получим един продукт, в който сме партньори. Ако обаче Ф-35 не ни бъдат дадени, Турция може да покрие нуждите си от други източници или със собствено производство", каза министърът.