Сега бунтовниците прочистват града и са освободили около 2500 цивилни, които са били държани в плен от екстремистите, съобщи говорител на Сирийските демократични сили.

Бунтовниците заявиха, че не са искали да извършат широкомащабно нападение срещу силите на ИД в града заради цивилните, поради което е било сключено споразумение на джихадистите да бъде позволено да напуснат града безпрепятствено.

По-рано бе съобщено, че джихадистите от ИД са напуснали Манбидж, вземайки със себе си около 2000 цивилни заложници като живи щитове. Агенциите отбелязват, че напоследък е практика на джихадистите да използват мирни жители като жив щит. Съобщава се и за методи на крайна жестокост.

Според представители на САЩ след завършване на операцията по освобождаване на Манбидж ще може да се пристъпи към настъпление към фактическата столица на групировката в Сирия - град Ракка, където се очаква тежка битка.

В Ирак "Ислямска държава" е убила петима мъже, помагали на хора да бягат от контролираните от нея територии, предаде Франс прес. В интернет са публикувани снимки на екзекуцията.

Междувременно американски източници потвърдиха, че е убит лидерът на "Ислямска държава" в Афганистан и Пакистан Хафиз Саед Хан. Това е станало при нападение с дрон в източната афганистанска провинция Нангархар. Хан е бивш член на пакистанското крило на талибаните, заклел се във вярност към "Ислямска държава".