Сирийската армия съобщи днес за изтегляне на близо 400 кюрдски бойци от района на северния град Манбидж, няколко дни след разполагането им в там в отговор на апел на кюрдските сили, заплашени от турско настъпление, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Преди време основното кюрдско опълчение в Сирия (на снимката), Силите за защита на народа, заявиха, че са изтеглили хората си от Манбидж, но съседна Турция не спря да твърди, че такова изтегляне не е имало и заплаши за предприеме офанзива срещу града.

На 28 декември Силите за защита на народа потвърдиха изтеглянето си от района поради турската заплаха и призоваха сирийската армия да заеме позициите им. Още същия ден Дамаск обяви разполагането на правителствени сили край Манбидж.

"Колона от кюрдски бойни части, включваща над 30 автомобила, напусна района на Манбидж и се насочи към източния бряг на река Ефрат. Сведенията сочат, че до момента Манбидж са напуснали към 400 кюрдски бойци", съобщи днес сирийското министерство на отбраната.

Останалите територии в ръцете на кюрдските сили в Северна и Североизточна Сирия се намират източно от р. Ефрат.

Сирийският център за наблюдение на човешките права обаче увери, че изтеглилите се днес бойци не са част от Силите за защита на народа, а са членове на милиции, участващи в арабско-кюрдската коалиция Сирийски демократични сили.

В телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин френският президент Еманюел Макрон е заявил, че Западът трябва да запази кюрдските си съюзници в борбата срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия заради неизменната им ангажираност в борбата с ислямисткия тероризъм, предаде ДПА, като се позова на френското президентство.

Макрон е заявил в разговора с Путин, че приоритет на Франция в Сирия е борбата с тероризма и изкореняването на терористичната организация "Ислямска държава". Франция си е поставила за цел да се противопостави на каквото и да е възраждане на тероризма в региона, е казал Макрон. Той е подчертал, че борбата с тероризма в Сирия не е приключила и ще продължи в рамките на международната антиджихадистка коалиция, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на Елисейския дворец.