Преди няколко дни подкрепяни от САЩ кюрдско-арабски сили отвоюваха града от ислямистите.

На джихадистите ислямисти е било позволено да напуснат Манбидж, защото с тях е имало цивилни. Това поясни американският полковник Крис Гарвър, говорител на оглавяваната от САЩ коалиция, която нанася удари по ИДИЛ в Сирия и Ирак.

Той добави, че решението да се пропусне конвоя от ислямисти е било взето от командирите на Сирийските демократични сили (СДС), освободили града.

Във всяка кола на ислямистите е имало и цивилни. Засега не се знае дали те са отпътували доброволно, или са били качени в колите насилствено.

Не е ясно и дали е имало предварителна договорка между СДС и ислямистите за пропускането на подобна колона.

По време на настъплението към Манбидж СДС предложиха на силите на ИДИЛ да напуснат града по обезопасен път, но те отказаха.

Джихадистите често задържат цивилни, които използват като жив щит.

В Ню Йорк генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предупреди, че безпрецедентна хуманитарна катастрофа надвисва в Алепо, предаде Ройтерс. Той призова Русия и САЩ да постигнат бързо договорка за прекратяване на огъня в града и на други места в Сирия.

"В Алепо има опасност да видим безпрецедентна хуманитарна катастрофа след петте години на кръвопролития и страдания в сирийския конфликт", казва Бан в месечния си доклад за Сирия, адресиран Съвета за сигурност на ООН.

Той припомни, че в Алепо битката за територии и ресурси протича в нападения в жилищни квартали. Генералният секретар припомни още и за използването на варелни бомби, отнели живота на стотици цивилни, включително десетки деца.

Бан повтори призива на ООН за най-малко 48-часово прекратяване на огъня в Алепо, за да може да бъдат доставени помощи.

"Размерите на страданието са огромни"


В понеделник остро безпокойство за Алепо изрази и Международният Червен кръст, предаде БТА.

Битката за Алепо, без никакво съмнение е един от най-опустошителните конфликти в градска среда в нашата епоха, заяви Петер Маурер, президент на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), цитиран от Франс прес.

"Никой не е защитен там, нито едно място не е защитено. Бомбардировките са непрестанни, домовете, училищата, болниците - всички са на прицел. Хората живеят в страх", подчерта Маурер.

Децата са травмирани, размерите на страданието са огромни, продължи той, и призова всички страни в конфликта да спрат с разрушенията и атаките, да спрат кръвопролитието.

Освен директната заплаха от сраженията, "липсата на основни услуги като ток и вода представлява непосредствен и драматичен риск за милионите хора, които имат огромни трудности да получат основни медицински грижи", каза Маурер.

МКЧК призова воюващите страни да позволят на хуманитарните агенции да влязат във всички квартали на Алепо и настоя за редовни прекратявания на огъня, за да може да се достави помощ за населението.