Турция приветства приетата днес от Съвета за сигурност на ООН резолюция за незабавно прекратяване на огъня в Газа по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, съобщи турското външното министерство, както предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

"Смятаме, че резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, изискваща незабавно прекратяване на огъня в Газа по време на Рамазан и хуманитарен достъп до Газа, е положителна стъпка", каза говорителят на министерството Йонджю Кечели.

Рамазанът приключва на или около 9 април, но има надежди, че прекратяването на огъня може да продължи и след това.

Кечели добави, че Турция се надява Израел веднага да започне да спазва разпоредбите на резолюцията, информира БТА.

"Призоваваме международната общност да заеме единна позиция срещу Израел, за да се сложи край на хуманитарната катастрофа в Газа и да се намери трайно решение на израелско-палестинския конфликт", заключи той.

Приемането на такава резолюция се подготвяше в продължение на месеци, като няколко резолюции се провалиха поради вето от страна на постоянните членове на ООН, включително САЩ и Русия.

Няма начин да бъде наложено изпълнението на резолюцията, но привържениците на прекратяването на огъня се надяват нейната морална сила и възможността за международно осъждане да накарат Израел да спре офанзивата си в Газа, при която бяха убити над 32 000 души, а милиони са на ръба на оцеляването.