Швеция и Финландия трябва да депортират или екстрадират около 130 "терористи" в Турция, преди турският парламент да одобри кандидатурите им за членство в НАТО, каза турският президент Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Ние казахме - вижте, ако вие не предадете вашите терористи на нас, ние не можем да прокараме (ратификацията на кандидатурата за членство в НАТО) през парламента по никакъв начин", заяви Ердоган в неделя в коментар на съвместната пресконференция, която даде с шведския премиер Улф Кристершон през ноември. "За да мине това през парламента, преди всичко вие трябва да предадете на нас повече от 100, около 130 от тези терористи", уточни турският президент.

Финландски политици разтълкуваха искането на Ердоган като гневен отговор на инцидента в Стокхолм миналата седмица, когато чучело на турския президент беше обесено на малък протест в шведската столица.

"Това вероятно е било реакция, струва ми се, на събитията през последните дни", каза финландският външен министър Пека Хаависто в телевизионно предаване. Той заяви, че не са му известни нови официални искания от страна на Турция.

В отговор на инцидента Турция отмени планирано посещение в Анкара на председателя на шведския парламент Андреас Норлен. Вместо това днес той отиде на посещение в Хелзинки.

"Ние подчертаваме, че във Финландия и в Швеция имаме свобода на изразяването. Ние не можем да го контролираме", каза председателят на финландския парламент Мати Ванханен на съвместна пресконференция с Норлен.

Пак днес шведският премиер Улф Кристершон каза, че страната му е в "добра позиция" за осигуряване на ратификация на присъединяването към НАТО от Турция. 

"Ситуацията по отношение на преговорите, или по-скоро последващите действия по меморандума, върви добре", добави той.

От своя страна говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви в събота, че времето изтича за възможна ратификация от турския парламент преди президентските и парламентарни избори през май.

Швеция и Финландия трябва да получат одобрението на Турция за присъединяване към НАТО, след като подадоха молби за членство миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Анкара смята, че двете страния трябва да заемат по-ясна позиция срещу това, което Турция възприема за терористи, главно кюрдски бойци и организацията, обвинявана за опита за преврат през 2016 г.