Външните министри на Финландия и Швеция подписаха протоколи за присъединяване към НАТО.

Ден преди това НАТО съобщи, че във вторник ще подпише с Финландия и Швеция протоколите за присъединяването на двете страни към алианса. Разговорите между представителите на пакта и двете страни продължиха и вчера.

Двете държави подадоха заявка за присъединяването към алианса по-рано тази година. Искането им бе утвърдено на срещата на върха на НАТО в края на миналия месец в Мадрид.

Този ход ще засили още повече стратегическата изолация на Русия след нахлуването ѝ в съседна Украйна през февруари и военните борби там оттогава насам, коментира Ей Би Си нюз.

След подписването на протоколите се предвижда процес на ратификация от всички 30 държави от НАТО. Пактът отчита, че желание за присъединяване са заявили също Босна и Херцеговина, Грузия и Украйна.

30-те посланици и постоянни представители трябва официално да одобрят решенията от срещата на върха на НАТО миналата седмица.

Въпреки съгласието в алианса, одобрението на парламента в Турция все още може да създаде проблеми за окончателното им включване като членове.

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че Анкара все още може да блокира процеса, ако двете държави не успеят да изпълнят изцяло искането на Турция за екстрадиране на заподозрени в тероризъм лица, свързани със забранени кюрдски групировки, или с мрежата на духовника в изгнание Фетуллах Гюлен, обвинен за неуспешния преврат в Турция през 2016 г.

Той заяви, че турският парламент може да откаже да ратифицира споразумението. Това е силна заплаха, тъй като присъединяването към НАТО трябва да бъде официално одобрено от всички 30 държави членки, което дава на всяка от тях право на блокиране.

Днешното подписване все пак задълбочава двете страни в лоното на НАТО. Като близки партньори те вече присъстваха на някои срещи, които включваха въпроси, които ги засягат непосредствено. Като официално поканени, те могат да присъстват на всички срещи на посланиците, дори ако все още нямат право на глас.

Вчера от Москва предупредиха, че разполагането на бази на НАТО във Финландия и Швеция няма да защити тези страни, а напротив - ще изложи на риск градовете, в които ще бъде разположена военната инфраструктура. Това написа в канала Телеграм председателят на Държавната дума Вячеслав Володин.

"Разполагането на бази на НАТО няма да защити Финландия или Швеция. Напротив. Това ще изложи на риск жителите на градовете, в които ще бъде разположена военната инфраструктура. В случай на военни действия на първо място се поразява военната инфраструктура на противника", написа Володин.

На 18 май Финландия и Швеция подадоха молби за присъединяване към НАТО. На срещата на върха на алианса в Мадрид министрите на външните работи на Турция, Швеция и Финландия подписаха меморандум в присъствието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с който се премахнаха пречките от Анкара за присъединяването на скандинавските страни към алианса.