Новото правителство на Швеция е решено да изпълни ангажиментите към Турция по силата на меморандума, с който бяха премахнати възраженията на мюсюлманската страна срещу присъединяването на Стокхолм към НАТО, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Новият премиер на Швеция Улф Кристершон обяви, че членството в НАТО е най-важният приоритет на федералното правителство и че меморандумът между Швеция, Финландия и Турция ще бъде изпълнен, а терористичните организации ще бъдат възпрени. Кристершон каза това в изказване пред парламента.

Отделно, министрите на външните работи и отбраната в новия кабинет на Швеция също засегнаха темата пред държавната новинарска агенция ТТ.

"Трябва да изпълним условията в споразумението за НАТО, което сключихме с Турция и Финландия", каза външният министър Тобиас Билстрьом.

Министърът на отбраната Пал Йонсон отбеляза, че страната е изправена пред вероятно най-съществения проблем на сигурността след Втората световна война и до края на годината членството в НАТО трябва да бъде факт.

"Надявам се, че до края на годината Швеция ще стане член на НАТО заедно с Финландия. Новото правителство и Финландия решиха да приложат постановленията в споразумението с Турция", каза още Йонсон.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано този месец, че Турция няма да даде положително становище за присъединяването на Швеция към НАТО, докато в тази страна продължават да "шестват терористични организации", предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Ердоган разграничи същевременно Хелзинки от Стокхолм що се касае до спънките, които неговата страна вижда по пътя им за присъединяване към НАТО, давайки да се разбере, че е готов да приеме членство на Финландия в НАТО, но не и на Швеция.

Министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандума в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, както и относно Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г. Друго ключово условие на Анкара беше премахването на ограниченията за продажба на оръжие на Турция.

В замяна на поетите ангажименти на срещата в Мадрид Анкара даде условно съгласие за присъединяването на скандинавските държави към НАТО. За да се случи това обаче, Швеция и Финландия се нуждаят и от ратифицирането от Турция на договора за присъединяване.