Администрацията на САЩ е също толкова отговорна за клането в Газа, колкото правителството на Израел, заяви турският вицепремиер Бекир Боздаг в понеделник, цитиран от Anadolu Agency и "Фокус". В поредица от "туитове" Боздаг заяви:

"Преместването на американското посолство в Ерусалим няма да донесе облекчение, сигурност, стабилност и мир в региона; напротив, това ще увеличи съществуващите проблеми, несигурност, нестабилност, кризата и конфликтите и ще предизвика много непредвидени негативи". Според думите на вицепремиера, каквото и да направят САЩ или Израел и каквато и стъпка да предприемат това е без всякакво значение за Турция.

"В крайна сметка Ерусалим ще бъде освободен; САЩ и Израел накрая ще оставят Йерусалим на истинските му притежатели", добави още той. "Анадолската агенция" припомня, че хиляди палестинци се събраха на източната граница на Ивицата газа в понеделник сутринта, за да протестират срещу преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим.

Според последните данни на палестинското Министерство на здравеопазването, най-малко 37 души са загинали, а още стотици са ранени. Кулминацията на демонстрациите, пише турската агенция, ще е във вторник, 15 май, когато се отбелязва 70-ата годишнина от основаването на Израел - събитие, което палестинците наричат "Катастрофата".