Президентите на Турция Реджеп Ердоган и на САЩ Доналд Тръмп проведоха телефонен разговор, по време на който обсъдиха сътрудничеството си в Либия. Това съобщиха от кабинета на турския лидер.

"По време на разговорите се проведе обмен на мнения по двустранни въпроси и ситуацията в региона, включително относно либийската криза", пише в съобщението.

От него става ясно, че лидерите са постигнали съгласие за по-тясно сътрудничество за постигане на търговски оборот между страните от 100 милиарда долара, както и за осигуряване на постоянна стабилност в Либия.

Миналия месец генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за щателно и прозрачно разследване, след като в Либия в последните дни бяха открити множество масови гробове, предаде ДПА, като се позова на изявления на говорител на Гутериш.

Ръководителят на международната организация заяви, че е дълбоко шокиран от откритието. Той прикани либийските власти да поставят под охрана гробовете, да установят самоличността на жертвите и причините за смъртта им, и да върнат телата на най-близките им роднини, като предложи помощта на ООН в този процес.

Генералният секретар отново призова за прекратяване на боевете в Либия и изрази надежда скоро да бъде договорено примирие.