Крайнодесен съюзник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да внесе предложение в парламента за връщане на смъртната присъда, отменена през 2004 г. в рамките на усилията на Турция да се присъедини към Европейския съюз, предаде ДПА.

"Ние ще внесем нашето предложение за смъртно наказание в парламента. Ще го споделим с фракциите на четири партии и ще поискаме подкрепа", заяви Мустафа Дестиджи, лидер на ултранационалистическата Партия "Велик съюз".

"Ако те ни дадат подкрепата си, това ще доведе до референдум. Ако не, тогава зависи от парламента", добави той.

На погребението на майка и нейния 11-месечен син, убити при бомбено нападение този месец, смятано за дело на кюрдските бунтовници, Ердоган заяви, че няма друга опция, освен да одобри смъртното наказание, ако парламентът го гласува.

"Мои братя, знаете колко съм чувствителен по отношение на смъртната присъда. Ако веднъж този въпрос бъде одобрен от парламента, пред мен не стои възможност да не го одобря, аз ще го направя", заяви държавният глава.

Смъртното наказание беше приложено за последен път в Турция през 1984 г. През 2002 г. парламентът одобри пакет реформи, който включваше отмяна на смъртните присъди.

Темата за връщането на смъртното наказание стана актуална в Турция след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Това би сложило край на кандидатурата на Турция за членство в ЕС, отбелязва ДПА.

Партията на справедливостта и развитието на Ердоган обедини силите си с крайнодесните Партия на националистическото действие и Партия "Велик съюз" преди изборите през юни и съюзът спечели мнозинство в парламента.