Това сочат резултати от социологическо проучване на агенция МАК данъшманлък, цитирани от проправителственото издание "Акшам" и БТА.

65 на сто от турците подкрепят съюза между управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и опозиционната Партия на националистическото действие (ПНД) по въпроса за извършването на промени в конституцията на страната.

Според резултатите от анкетата, осъществена между 8 и 12 ноември сред 5400 души в 50 окръга на страната, 68 процента от запитаните подкрепят, а 28 са против диалога между правителството и ПНД за конституционните изменения, с които се цели и въвеждане на президентска система на управление в Турция. Колебаещите се са 7 на сто.

Същото проучване показва, че внушителните 64 процента от турците казват "не" на Европейския съюз. Този процент от хората са отговорили отрицателно на въпроса дали смятат, че усилията за присъединяване към блока трябва да продължат. Утвърдителен отговор са дали едва 22 на сто от турците.

Миналата седмица президентът Ердоган призова турците да имат търпение до края на годината за отношенията с ЕС и заяви, че през 2017 г. може да бъде свикан референдум по въпроса за процеса на присъединяване към Евросъюза.

Връщане на смъртното наказание за определени престъпления, като например държавна измяна, искат 71 процента от запитаните, сочи още анкетата. 18 процента са против, а 11 не посочват конкретно мнение, пише още "Акшам".

Изданието "Йени акит" пък извежда други акценти от същото допиване, от които се вижда, че 78 на сто от хората са отговорили отрицателно и само 22 на сто положително на въпроса: "Смятате ли, че САЩ и НАТО са наши стратегически приятели?"

Същевременно резултатите от анкетата на МАК данъшманлък показват, че управляващата ПСР продължава да се радва на широка обществена подкрепа от 51 процента.

Ако изборите бяха утре, в парламента на Турция щяха да влязат само още две партии - опозиционните Народнорепубликанска партия (НРП) с 25 на сто подкрепа и Партията на националистическото действие (ПНД) с 14 на сто.

Прокюрдската Демократична партия на народите пък е с подкрепа от 7 на сто, т.е. под 10-процентния праг за влизане в парламента.

Опозиционният вестник "Евренсел" пише за протестен митинг в истанбулския квартал Картал срещу въведеното извънредно положение, войнствената политика, назначаването на администратори на мястото на избрани кметове и проектозакон за сексуалното посегателство.

Хилядите участници в демонстрацията - представители на граждански сдружения, политически партии, синдикати, женски организации, ученици, правозащитници и др., скандираха "Няма да позволим режим на еднолично управление", пише изданието.

МНЕНИЕ: Как Ердоган може да управлява Турция до 2029 г.>>