Руските системи за противовъздушна отбрана S-400, които ще получи Турция, може да осигуряват безопасността на най-големите турски градове, Анкара и Истанбул, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар (на снимката) във Вашингтон, предаде ТАСС.

"Възможно е S-400 да осигуряват безопасността на Анкара и Истанбул", каза той и напомни, че американските изтребители от пето поколение F-35, които Турция ще купи от САЩ, ще бъдат дислоцирани във военновъздушната база в Малатия, на 600 км от турската столица, съобщава ТВ канал Ен Ти Ви.

Акар съобщи и нова информация за възможната дата на доставка на системите за ПВО в Турция. "По време на последните ни контакти с Русия те споменаха за юни." По-рано турският президент Ердоган казваше, че системите S-400 може да бъдат доставени на Турция до юли тази година.

На 9 април държавният секретар на САЩ Майк Помпейо предупреди турските власти, че след разполагането на руски системи S-400 Анкара вече няма да може да участва в програмата по създаване и придобиване на американски изтребители-бомбардировачи F-35.

"Твърдо вярваме, че обвързване на С-400 с проекта за F-35, е неуместно", каза Акар вчера на конференция във Вашингтон. Ние очакваме САЩ и другите партньори по проекта да спазят ангажиментите си, добави той.