САЩ смятат, че Турция няма да може да има на въоръжение едновременно американски изтребители-бомбардировачи F-35 и руски зенитно-ракетни системи S-400 поради това, че според Вашингтон това е технически невъзможно. Това заяви днес американският държавен секретар Майк Помпейо в изказване пред комисията по външни работи на американския Сенат, съобщава ТАСС.

Както ми обясниха в Пентагона, невъзможно е едновременно да се експлоатират F-35 и S-400, отбеляза Помпейо.

Тази техника не може да съществува съвместно, ние сме дали (на Турция) ясно да се разбере по външнополитическите и военни канали за връзка. Това е сериозен технически проблем, посочи Помпейо.

Той за пореден път припомни, че Вашингтон е предложил на Анкара американски системи Пейтриът. Това предложение се разглежда, подробностите се уточняват, каза Помпейо.

По думите му САЩ ясно са казали на Турция, че тя "произвежда важни компоненти за F-35 и се явява не само купувач, но и част от веригата на доставки" в рамките на програмата за производство на изтребителя. Ние дадохме да се разбере, че нищо от това не може да съществува, ако те купят S-400, каза американският държавен секретар. Той не изключи също, че сделката може да доведе до въвеждане на американски санкции срещу Турция в съответствие със закона за "противодействие на противниците на Америка чрез санкции".

Във вторник Помпейо предупреди турските власти, че след разполагането на руски системи S-400, Анкара вече няма да може да участва в програмата по създаване и придобиване на F-35.

По-рано днес турският външен министър Мевлют Чавушогли заяви, че ако страната му не получи самолети F-35, ще трябва да намери друга възможност да удовлетвори нуждите си. Има F-35, има и руско производство изтребители, докато ние не започнем да произвеждаме собствени самолети, отбеляза министърът.

От думите на Чавушоглу се разбра, че САЩ не желаят да продават на Турция и Пейтриът. По думите му Турция дори може да купи допълнителни S-400 или други системи, ако САЩ не й продадат системи Пейтриът.

Междувременно двама американски сенатори внесоха в американския Конгрес законопроект, с който се предлага вдигането на оръжейното ембарго срещу Република Кипър, засилване на сътрудничеството на САЩ с Гърция и Кипър в областта на сигурността в Източното Средиземноморие и подкрепа на партньорството между Гърция, Кипър и Израел, съобщават гръцки и кипърски медии. Със законопроекта се цели и да бъде предотвратена доставката на самолети F-35 за Турция, ако тя продължи с доставката на руски ракетни системи S-400.

Законопроектът, озаглавен "Закон за партньорски отношения в областта на сигурността и енергията в Източното Средиземноморие", е внесен от сенатора демократ от Ню Джърси Робърт Менендес и от сенатора републиканец от Флорида Марко Рубио, съобщава кипърският вестник "Филелефтерос".