Турската полиция ще претърси резиденцията на саудитския консул в Истанбул в рамките на разследването за изчезването на саудитския журналист и дисидент Джамал Хашоги, предаде турската частна телевизия НТВ,цитирана от БТА.

Телевизионният канал съобщи още, че следователи се очаква да претърсят отново днес и сградата на консулството, посочва Ройтерс.

Хашоги е в неизвестност от 2 октомври, откакто влязъл в саудитското консулство в Истанбул, за да получи документи за предстоящата си женитба. Турските власти и годеницата му заявиха, че той така и не е излязъл от сградата. Има подозрения, че Хашоги, критично настроен към властта в Рияд и пишещ най-вече за в."Вашингтон пост", може да е бил убит.

Снощи екип следователи от турската полиция и прокурори извърши със съгласието на саудитските власти обиск, който продължи осем часа. Такъв обиск представлява извънредно събитие, като се има предвид, че консулствата и посолствата се ползват с неприкосновеност по силата на Виенската конвенция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че обискът на саудитското консулство в Истанбул ще продължи и че разследването проучва токсични материали.

"Нашата цел е да постигнем убедителен резултат", заяви президентът в отговор на журналистически въпроси след заседание на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

"Неконтролирано" ли е изчезването на Кашоги, както смята Тръмп?

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо пристигна днес в Рияд за кризисни преговори във връзка с изчезването на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги преди две седмици в Истанбул, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Помпейо идва в Саудитска Арабия по нареждане на президента Доналд Тръмп и се очаква да бъде приет от крал Салман. Държавният секретар на САЩ ще се срещне също и с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, каза американски представител.

В понеделник, след разговор по телефона с крал Салман, Тръмп предположи, че изчезването на Джамал Хашоги "може да е предизвикано от неконтролируеми обстоятелства". По-късно американски медии съобщиха, че Саудитска Арабия смята да признае, че журналистът е убит при разпит в консулството на Рияд в Истанбул, който се е развил по непредвиден начин.

Според Си Ен Ен, цитирала два анонимни източника, Рияд подготвя доклад, в който се опитва да минимизира ролята си в изчезването на Хашоги, критикувал властта в Саудитска Арабия.

Защо руснаците се появиха в Рияд точно сега?

Руска делегация се е срещнала със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, предаде Ройтерс, като се позова на днешно съобщение на руското външно министерство. Тема на разговора е била кризата в Сирия. Според руското външно министерство посещението на руската делегация в Саудитска Арабия е било двудневно и е започнало в неделя.

В изявлението се посочва, че руската делегация е разговаряла и със саудитския външен министър Адел ал Джубейр по редица въпроси на Близкия Изток и на Северна Африка, като фокусът е бил върху Сирия.

Традиционно близките отношения на Рияд със Запада се обтегнаха след изчезването в Турция на известния саудитски журналист Джамал Хашоги, отбелязва Ройтерс. Руското външно министерство не посочва дали случаят с Хашоги е бил обсъждан при визитата на руската делегация в Саудитска Арабия.

Ще бъдат ли лишени от имунитет пряко виновните саудитци?

Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет настоя днес да бъдат лишени от имунитет саудитските представители, които може да са замесени в изчезването на Джамал Хашоги след влизането му в сградата на консулството на Рияд в Истанбул, предаде Франс прес.

"С оглед тежестта на ситуацията около изчезването на Хашоги смятам, че недосегаемостта или имунитетът на засегнатите обекти и чиновници, предоставян от договори като Виенската конвенция от 1963 г. за консулските отношения, трябва да бъде отнет незабавно", заяви Върховният комисар Бачелет в комюнике.

"Международното право третира както отвличанията, така и извънсъдебните екзекуции като много тежки престъпления, съответно имунитетът не би трябвало да се използва, за да възпрепятства разследването на събитията", добави тя.

ООН няма право да разпорежда лишаване от имунитет, но страната домакин, в случая Турция, може да поиска от властите на съответната държава да отнемат имунитета на свой дипломатически представител в случай на тежки нарушения, пояснява АФП.