Турското разузнаване има запис, който доказва, че изчезналият саудитски журналист Джамал Кашоги е бил измъчван и убит в саудитското консулство в Истанбул.

Журналистът имал отдавнашни връзки със саудитското кралско семейство, но пишел критични материали за сегашното управление на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Записите показват, че саудитски екип по сигурността е задържал Кашоги в консулството, след като той влязъл в него на 2 октомври, за да получи документ преди предстоящата си сватба, после го е убил и е разчленил тялото му, казват американски и турски представители.

Чуват се неговият глас и гласовете на хора, които говорят арабски. Чува се как е бил разпитван, измъчван и после убит, каза източникът. Втори запознат със записа казва, че в него се чува как бият Кашоги.

 

Според висш турски представител записът показвал, че Кашоги е бил нападнат и е последвала борба. Чували се викове на мъже, които разпитват и бият журналиста. Имало и доказателства, че е убит и разчленен.

Засега обаче турските власти отказват да покажат кадрите.

Журналистът - отявлен критик на правителството в Рияд, изчезна на 2-ри октомври, като за последно бил видян да влиза в сградата на консулството. Саудитска Арабия отрича обвиненията и твърди, че той си е тръгнал невредим.