Американският сенатор Линдзи Греъм предупреди Саудитска Арабия, че ще има "унищожителни" последици за отношенията между Рияд и Вашингтон, ако информациите за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги се окажат верни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Саудитското кралство трябва да даде "честни отговори", заяви сенаторът републиканец.

Кашоги е в неизвестност от 13 ч. на 2 октомври, когато влязъл в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Има подозрения, че той изобщо не е напускал комплекса.

Греъм каза, че последиците ще бъдат "икономически и не само" и добави, че председателят на комисията по външните работи в сената Боб Крокър е на същото мнение.

В."Вашингтон пост" призова американската администрация да "изиска категорични и ясни отговори". Вестникът отбелязва, че президентът Доналд Тръмп окачестви саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман като "предпочитан съюзник", и изтъква, че в замяна Сауидтска Арабия трябва да даде информации за съдбата на Кашоги.

Саудитските официални представители трябва да докажат, че журналистът Джамал Кашоги, който е в неизвестност от миналата седмица, е напуснал консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, заяви днес в Будапеща турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Ние трябва да получим резултат от това разследване колкото се може по-скоро. Служителите в консулството не могат да се измъкнат просто като казват "той излезе оттук", посочи Ердоган на пресконференция в унгарската столица.

Турски представители заявиха за Ройтерс в края на миналата седмица, че смятат, че Кашоги е бил убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Лично заинтересован, Ердоган добави, че Турция не разполага с документи или доказателство във връзка със случая.

59-годишният Джамал Кашоги е саудитски журналист, чуждестранен кореспондент, редактор и коментатор. Журналистът е пишел за в. "Вашингтон пост" статии, в които критикува престолонаследника на Саудитска Арабия.

Турската полиция смята, че той е бил убит в консулството, посочиха в събота вечерта турски отговорни представители, пожелали анонимност. Рияд отхвърля тези твърдения. Турските власти поискаха да претърсят консулството.

Франция е обезпокоена от изчезването на Джамал Кашоги, авторитетен и уважаван саудитски представител, заяви междувременно говорителката на френското външно министерство Аниес фон дер Мюл.

Ние желаем неговото положение да бъде изяснено възможно най-бързо, добави говорителката.

Франция подкрепя процеса на реформи в Саудитска Арабия, предприет от престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Той бе посрещнат с почести в Париж през април. Но политиката на модернизация е придружена също от засилване на репресиите срещу дисидентите, отбелязва АФП.

Австрийската министърка на външните работи Карин Кнайсъл изрази в Туитър безпокойство от "варварското убийство на саудитския журналист Джамал Кашоги, и убийството на Виктория Маринова", които "трябва да се разследват и убийците да бъдат изправени пред съд".

На снимката: Служители от охраната на саудитското консулство в Истанбул