Саудитска Арабия подготвя доклад с признание, че саудитският журналист Джамал Кашоги е убит при разпит, който се е развил по непредвиден начин, предаде Ройтерс, като се позова на Си Ен Ен.

Американската кабелна телевизия цитира два неназовани източника. Единият предупредил, че докладът е в процес на подготовка и в него могат да настъпят промени. Другият източник казал, че операцията била извършена без разрешение и че на замесените в нея ще бъде потърсена отговорност, предаде БТА.

Кралството досега настояваше, че журналистът е напуснал консулството невредим, въпреки че съпругата му, която го е чакала отвън, заяви, че той не е излязъл.

Междувременно тази нощ, след появилата се информация за евентуално признание, турската полиция претърсва 9 часа саудитското консулство, предадоха световните агенции. Екип следователи от турската полиция и прокурори напусна сградата рано сутринта след като влязоха със съгласието на саудитските власти. Взети са проби, включително от почвата в градината на консулството.

Журналистът е неизвестност от 2 октомври, след като влязъл в сградата на консулството. Вече се разбра, че има аудиозапис, на който се чува как той е измъчван и убит, след което тялото му е нарязано.

Кашоги беше колумнист във "Вашингтон пост" и критикуваше управляващите в родината си.