Македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас ще бъдат номинирани за Нобеловата награда за мир през 2019 г. за техните усилия да постигнат историческо споразумение между двете страни и да сложат край на спора за името, съобщава агенция МИА, цитирана от БТА.

Това ще стане на специална церемония утре в Университета ФОН в Скопие. Двамата премиери ще бъдат номинирани от тунизийката Уидед Бишмауи, която е носителка на Нобеловата награда за мир през 2015 г. в рамките на тунизийския национален диалог.

"Смятам Преспанското споразумение, в което и двете страни и преговарящите вложиха толкова много енергия, за изключително важен процес, който заслужава да бъде номиниран за Нобеловата награда за мир", заяви Бишмауи пред журналисти днес.

Според нея споразумението може да бъде модел за разрешаване на проблеми и на други места по света.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също посочи Преспанското споразумение като пример за мирно разрешаване на транснационални спорове, отбелязва агенция МИА.

"Споразумението Атина-Скопие е успешен пример за транснационални усилия за затваряне на спорни въпроси. Споразумението ще бъде от полза за целия Балкански регион", заяви вчера Гутериш на форум в Доха.