Предприемачът Илън Мъск обяви, че първият тунел на неговата Boring Company под Лос Анджелис е почти готов. В профила си в Instagram той публикува и видео, показващо прогреса в изграждането на инфраструктурата.

Мъск създаде компанията с идеята да се разработи ново средство за градски транспорт и да облекчи трафика в града. Копаенето започна преди около година на паркинга на друга от компаниите на милиардера - SpaceX.

"До няколко месеца ще предложим безплатно возене на гражданите", допълва Мъск, като обаче уточнява, че все още се очакват финалните регулаторни одобрения.

Милиардерът редовно се оплакваше от трафика в Ел Ей, докато един ден не обяви, че смята да прокопае тунели под града, за да облекчи движението.

Прокопаният тунел води до международното летище на калифорнийския град. Има и изход при офиса на SpaceX.

Илон Мъск споделя, че има довършителни работи по тунела, както и административна работа. Проектът очаква одобрения, за да извършва обществени транспортни услуги.

Превозните средства, които пътниците ще използват, се задвижват от електричество. Те ще прекосяват града с над 200 км/ч.

Илон Мъск сподели още, че компанията вече работи по тунел между Вашингтон и Ню Йорк. Очаква се догодина да започне изкопаването на тунел между Лос Анджелис и Сан Франциско. В него ще бъде приложена технологията за придвижване на обекти чрез налягане в среда на полувакуум. Така се постига по-висока скорост от пътнически самолет.