Полша трябва да настоява за компенсации за загубите, причинени й по време на Втората световна война, заяви днес полският премиер Матеуш Моравецки на церемония в Гданск по повод 80-години от началото на войната, предаде ДПА, цитирайки полската агенция ПАП.

Трябва да говорим за тези загуби, трябва да настояваме за истината, да настояваме за компенсации, заяви Моравецки в речта си на полуостров Вестерплате, атакуван рано сутринта на 1 септември 1939 г. от нацистката армия. Материалните щети, нанесени от германците по време на войната, са били десетки пъти по-големи от разходите на Полша за изграждането на държава след Първата световна война и за развитието й след това, изтъкна полският премиер.

Войната бе "геноцид в гигантски размери, геноцид срещу полската нация", каза Моравецки. Той подчерта, че по време на войната Полша е стояла на стража на ценности, фундаментални за западната цивилизация, като свободата и достойнството на човека.

За управляващата в Полша партия "Право и справедливост" паметта за войната е основен елемент от политиката й по въпросите на историята. Политици от ПиС неведнъж са призовавали за обезщетения от Германия, един от най-големите търговски партньори на Полша, неин съюзник в НАТО и член на ЕС, отбелязва Ройтерс. Берлин казва, че всички финансови претенции, свързани с Втората световна война, са уредени.

Във войната Полша губи около 6 милиона души, около 3 милиона от тях - евреи, отбелязва