Взривът на Кримския мост на 17 юли е бил съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна и украинските ВМС, пише "Медуза", позовавайки се на източник, близък дона Главното управление на разузнаването (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна (източникът е пожелал анонимност). По-рано същото съобщиха "Украинская правда" и РБК-Украйна, позовавайки се на свои източници в СБУ.

Според източника при нападението на моста са използвани "същите надводни дронове като тези, използвани срещу Севастопол преди три месеца". Той отбелязва, че руските военни в региона не разполагат със специализирано оборудване за откриване на такива апарати на достатъчно голямо разстояние, така че руснаците са забелязали дроновете, когато са били в непосредствена близост до моста, когато е било невъзможно да се направи каквото и да било.

"Охраната през нощта се опита да използва стрелково оръжие. Едрокалибрени картечници, за да поразят дроновете, но не успяха", казва източникът, като освен това твърди, че една от опорите на моста е била повредена. Руските власти не потвърждават това: руското министерство на транспорта заяви само за "съществуващи повреди по пътното платно", като отделно отбелязва, че по-ранните съобщения в медиите за повредени подпори не са били потвърдени.

Източникът на изданието също така отбеляза, че "ако се очертае морска граница на територията между Русия и Украйна, то именно [повредената] 145-та подпора се намира на [международно признатата] територия на Украйна".

По-рано във военното разузнаване на Украйна, говорейки за експлозията на Кримския мост, нарекоха съоръжението "излишна конструкция". На свой ред СБУ заяви, че ще предоставят подробности за експлозията, "след като Украйна спечели войната".

Пораженията от новата атака срещу Кримския мост ще бъдат възстановени за 2-3 седмици, пише изданието SHOT, като се позовава на източник в руската Комисия по ликвидирането на последствията от терористичната атака.

Според военните експерти Кирилл Михайлов и Юрий Фьодоров, цитирани от изданието "Агентство", пускането на дронове от украинското крайбрежие предполага, че дроновете могат да пренасят достатъчно гориво. Възможно е апаратите да са оборудвани със сателитни комуникации или да имат вградена навигационна система, а когато се приближават към моста, за да се насочат към неговата поддръжка, да включват локатор или оптично устройство, смята Фьодоров.

Руските сили, използващи комбинация от три инструмента - термокамери, радари и сонари - би трябвало да открият плавателните съдове, казва Фьодоров. Фактът, че катерите са се приближили незабелязано, говори или за лоша работа на руските военни, или за това, че те не са наблюдавали акваторията, допълва експертът. Според Михайлов е необходима физическа бариера в акваторията, за да се предпази от морските дронове: "Ако се съди по факта, че руснаците са поставили бариери в Севастополския залив, само радар не може да свърши работа".

Експертите смятат, че атаката няма да се отрази на снабдяването на руските войски на фронта, което се извършва предимно по железопътната част на моста. Това означава, че ВСУ ще продължат да нанасят удари по моста, за да спрат движението на влаковете, смятат анализаторите.