Земетресение с магнитуд 5,6 разлюля днес Централна Турция, съобщи Европейския Средиземноморски сеизмологичен център, цитиран от Ройтерс и БТА. Епицентърът на труса е бил на дълбочина 2 километра, посочи центърът. Засега няма данни за жертви и щети, предизвикани от поредния трус.

Зимното, още неразсъмнало утро на 6 февруари беляза една от най-големите трагедии на турското столетие. В 4.17 часа трус с магнитуд 7.7, с епицентър селището Пазарджик, окръг Кахраманмараш разтърси региона на Югоизточен Анадол. Продължилият около 40 секунди трус, чиято сила според специалистите се равнява на 130 атомни бомби отне живота на хиляди души, предизвика огромни разрушения, остави без подслон милиони хора в общо 10 окръга-Хатай, Малатия, Газиантеп Адана, Сюлеймание, Килис с над 5 млн. души население. Девет часа по-късно, в 13.23 часа районът на Кахраманмараш бе разтърсен от втори мощен трус с магнитуд 7.6 с епицентър селището Елбистан.

Жертвите на земетресенията в Турция и Сирия вече са повече от 4980. Само допреди няколко часа бяха 4800, а преди това 4300.

По данни на службата над 14 000 хиляди души са ранени, а над 6 хиляди сгради са разрушени при земетресението с магнитуд 7,7, станало миналата нощ в Турция и последвано от близо 150 вторични труса.

Броят на загиналите в резултат на земетресенията в Турция нарасна до 3381 от 2921, преди няколко часа, съобщи Би Би Си.

Поне 1602 са загиналите в Сирия, доскоро бяха 1440. В зоните под правителствен контрол загиналите са най-малко 812, а ранените най-малко 1449. Става дума за данни от провинциите в Алепо, Латакия, Хама, Идлиб и Тартус. Най-малко 790 души са убити в контролираните от сирийската опозиция северозападни райони на страната. 2200 са ранените там.

Очаква се броят на загиналите и на ранените в Сирия да нарасне рязко.

Екипи от 17 европейски държави са били изпратени в Турция, за да участват в спасителните и издирвателни дейности в пострадалите от земетресенията окръзи Хатай, Диарбекир, Малатия, Газиантеп, Килис в Югоизточна Турция, съобщи еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич.

В личния си акаунт Ленарчич посочи, че България, Румъния и Унгария са изпратили спасителни екипи в Турция, както и че тези екипи са се включили в действия.

Два самолета "Спартан" на българските военновъздушни сили кацнаха тази нощ на летище Адана, Южна Турция. В района пристигна екип от 12 служители на Българската спасителна планинска служба заедно пет специално обучени кучета, както и екипировка и оборудване. На Борда на единия самолет "Спартан" има автомобил на българската спасителна планинска служба.

Планира се спасителите да се включат в спасяването на хора, затрупани под останките на срутили се сгради в районите, засегнати от земетрeсенията.

Екипът от спасители бе посрещнат на летището от българския посланик в Република Турция Н. Пр. Ангел Чолаков.

Екипи на планински спасителна служба (ПСС) заминават от летище Враждебна за Адана и от там за най-силно засегнатите райони от земетресенията в Турция, 6 февруари

Снимка: БТА

Преди самолетите да излетят подполковник Димчо Добрев заяви пред БТА, че военновъздушните сили ще изпълнят транспортни задачи за транспортиране на личен състав и имущество и това от което има нужда турската държава с цел да се окаже помощ на нуждаещите се.

Подполковник Димчо Добрев заяви още, че ситуацията в силно засегнатите от земетресенията райони в Южна Турция наистина е много тежка. Той посочи, че в един момент летище Адана е било затворено за кратко - след труса по обяд, но след това летището отново е заработило нормално.

Два самолета Спартан с български спасители излетяха за Адана от летище Враждебна

Снимка: БТА

Ние ще изпълним това, което турската държава иска от нас. Турската държава е водеща, за да каже от какво има нужда и дали българската държава може да го подсигури, добави подполковник Димчо Добрев пред БТА.

В профила си във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова написа, че с двата самолета "Спартан" са заминали служители на "Аварийна помощ и превенция" на Столична община, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и лекари от Военномедицинска академия. "Екипите ни разполагат с два аварийно-спасителни автомобила с ремаркета и нужното оборудване за извършване на спасителни дейности - термокамери, виброкамера, дрон с термокамера, телескопична камера за издирване с възможност за пряка връзка с пострадалите", съобщи Фандъкова.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че призивът на Турция за помощ е бил чут от 45 страни, които са предложили съдействие. Сирия също отправи призив за помощ, но засега той бе чут основно от Русия. Израел също съобщи, че откликва на сирийската молба за помощ, предадена й чрез трета страна. Иран също каза, че ще съдейства. ООН обяви, че подкрепа ще окажат екипите му на място, а 3000 доброволци на "Белите каски" също участват в издирвателните операции в Сирия, съобщи БТА.