Изявлението на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси е посегателство срещу суверенитета на Либия, намеса във вътрешните й работи и може да се разглежда като обявяване на война, се казва в изявление на либийското правителство на националното съгласие, цитирано от ДПА и ТАСС.

Вчера египетският президент заяви, че неговата страна може да се намеси в Либия, за да защити западната си граница и да спре кръвопролитията в съседната страна. Ас Сиси обеща, че "египетските войски ще се върнат в Либия, ако народът й помоли за това". Всякаква пряка намеса в Либия ще има международна легитимност, добави президентът.

В изявлението на подкрепяното от Турция правителство на националното съгласие с премиер Файез Сарадж се подчертава, че то "е единственият законен представител на либийската държава" и се отхвърля предупреждението на Ас Сиси да не бъде нападан стратегическият град Сирт. "Само ние определяме мястото и времето на военните си операции за прочистване на страната и налагането на държавната власт над нея", се казва в изявлението.

Правителството предупреди, че всякаква намеса в работите на Либия би дестабилизирала сериозно региона.

Същевременно Триполи отклони предложението на Египет да проведе извънредно видеоконферентно заседание на съвета на Арабската лига идната седмица.

Правителството на националното единство и Турция изразиха скептицизма си по отношение на египетската инициатива, която разглеждат като начин да се спечели време за маршал Хафтар, който разполага с подкрепата още на Обединените арабски емирства и Русия.

Силите на маршал Халифа Хафтар бяха изтласкани през последните седмици от Северозападна Либия - тяхната офанзива срещу Триполи започна през април миналата година. Хафтар обаче е подкрепян от Франция, Русия, Йордания, ОАЕ и други ключови арабски страни. На свой ред Италия и Катар, освен Турция, са на страната на Сарадж в конфликта.

Турция подписа меморандум с Либия за определяне на изключителните икономически зони на двете страни, с който според Гърция претендира за голяма част от зоната, върху която Атина има суверенни права. ЕС наложи санкции на турски субекти заради споразумението между Анкара и Триполи.

Богатата на петрол северноафриканска държава е обхваната от хаос от 2011 г., когато беше свален отдавнашния диктатор Муамар Кадафи, припомня ДПА.