Трима служители на украинските аварийни служби загинаха вчера при експлозия на мина, докато разминираха части от Херсонска област, съобщиха Ройтерс и БТА.

"И тримата самоотвержено са служили в аварийно-спасителния отряд на звеното със специално предназначение в Житомирска област и изпълняваха задачата по разминиране на територии в Херсонска област, освободени от врага", казва Житомирската служба за извънредни ситуации, към която се числяха загиналите, на страницата си във Фейсбук.

Житомирска област се намира западно от Киев, в Северна Украйна.

Русия, която нахлу в Украйна преди 10 месеца, контролира по-голямата част, но не цялата Херсонска област. В средата на ноември украинските сили отвоюваха контрола над град Херсон - административния център на областта - и редица селища в региона.

Оттогава там работят експерти по взривни вещества, след като президентът Володимир Зеленски заяви, че руските сили са минирали голяма част от намиращите се там сгради и обекти. Те са направили това и в много други райони, които Украйна успя да отвоюва, посочва Ройтерс.

Държавният департамент на САЩ изчисли в началото на декември, че около 160 000 квадратни километра от украинска земя трябва да бъдат проверени за опасност от експлозиви. Това е почти половината от площта на Германия, прави сравнение Ройтерс.

"Очакваме това да бъде едно от най-големите предизвикателства с налични противопехотни мини и невзривени боеприпаси от Втората световна война насам", заяви Държавният департамент в брифинг, публикуван на неговия уебсайт.

В събота украинските власти заявиха, че при руски удар в град Херсон са загинали най-малко 10 души, а Москва обвини украинските сили за нападението, припомня Ройтерс.