Европейската комисия изрази безпокойство от новия унгарски закон, който забранява на активисти и неправителствени организации с чуждестранно финансиране да помагат на незаконно пребиваващи в страната мигранти, предаде ДПА.

Комисията ще провери дали новото унгарско законодателство е съвместимо с правилата на Европейския съюз и в зависимост от това ще предприеме действия, заяви говорителят й Кристиан Виганд.

Унгарският закон, който предвижда до една година затвор за служители и активисти, които "подпомагат незаконната миграция", бе приет вчера от парламента. Той е част от пакета законодателни промени, наречени "Спрете Сорос".

Унгарският премиер Виктор Орбан се превърна във водещата фигура на антимигрантската политика в Европа след 2015-2016 година, когато в Европа влязоха повече от един милион мигранти. Оттогава Унгария засили граничния контрол и прие редица закони срещу мигрантите и организациите, които им помагат.

Орбан обвинява родения в Унгария Джордж Сорос в подстрекателство към масовата миграция към Европа - обвинение, което милиардерът отхвърля.