Двадесет и пет души са били убити в Карабах в резултат на днешната азербайджанска военна офанзива, заяви Гегам Степанян, арменски сепаратистки представител по правата на човека в отцепническия район Нагорни Карабах, цитиран от Ройтерс.

Според него две от жертвите са мирни граждани. Агенция Ройтерс посочва, че не може да провери тези твърденията по независим начин.

По-рано днес Баку изпрати войски в населения предимно с арменци Нагорни Карабах, международно признат за част от територията на Азербайджан, в опит да подчини района със сила, което породи заплаха от нова война със съседна Армения.

В арменската столица Ереван тази вечер избухнаха сблъсъци между полицията, охраняваща централата на арменското правителство, и протестиращи срещу премиера Никол Пашинян, предаде Франс прес, като се позова на арменски медии. АФП отбеляза, че това става след предприетата днес от Азербайджан военна операция срещу арменските сепаратисти в района Нагорни Карабах.

Снимка: БТА/АР

Полицейският кордон, който е бил замерян с бутилки, е противодействал на тълпа протестиращи, които са се опитали да проникнат в сградата. На кадри, разпространени от арменския клон на американската медия Ар Еф И/ Ар Ел (RFE/RL), се вижда, че някои от стъклата на входната врата са счупени.

Полицията е използвала шумови гранати.

По-рано протестиращите поискаха оставката на премиера Пашинян, критикувайки го, че не е защитил Нагорни Карабах.

"Невъзможно е да имаме лидер, който губи нашите територии", заяви Геворг Геворгян, ветеран от двете войни между Ереван и Баку за Карабах - през 90-те години на миналия век и през 2020 г. "Искаме да покажем, че арменският народ няма да изостави жителите на Арцах", допълни той пред АФП, използвайки арменското име на района.

Друг участник в протеста, Аветик Шалабян, заяви, че "дава на Пашинян съвсем ограничено време да се откаже от декларацията си", направена през май в Прага, с която признава суверенитета на Азербайджан над Карабах, за разочарование на много арменци.

"Ако правителството не защити своите 120 000 сънародници (в Карабах), то е предателско и трябва да подаде оставка". Пашинян "продължава да обещава мир в продължение на три години, но въпреки това стигнахме дотук: започна трета война", каза той.

Руското министерство на отбраната съобщи, че руски миротворци са евакуирали близо 500 цивилни от най-опасните части на контролирания от етнически арменци район Нагорни Карабах в Азербайджан и са оказали медицинска помощ на пострадалите. Това предаде Ройтерс, като се позова на агенция РИА Новости.

Снимка: БТА/АР

Евакуирани са били 469 души, от които 185 деца, съобщи ведомството.

Същевременно френското външно министерство заяви, че Париж иска възможно най-скоро да бъде свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с азербайджанската военна операция в Нагорни Карабах.

Франция координира действията си със своите европейски и американски партньори, за да даде силен отговор на недопустимата офанзива, отбелязва ведомството.

Париж призова Азербайджан да прекрати незабавно операцията, като заяви, че никакъв претекст не може да оправдае подобни едностранни действия, които застрашават хиляди цивилни.

Армения вече призова Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия, отбелязва Ройтерс.

Снимка: БТА/АР

САЩ са дълбоко обезпокоени от военните действия на Азербайджан в Нагорни Карабах и призовават Баку незабавно да ги прекрати, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

"Тези действия влошават и без друго тежката хуманитарна ситуация в Нагорни Карабах и саботират изгледите за мир", отбеляза в изявление Блинкън.

"Призоваваме за незабавно прекратяване на въоръжените действия и за почтителен диалог между Баку и представителите на жителите на Нагорни Карабах", допълни той.

Тази сутрин Баку започна мащабна военна операция срещу Нагорни Карабах, като заяви, че нейната цел е да накаже нарушенията на примирието и да възстанови "конституционни ред" в района. Нагорни Карабах се намира на територията на Азербайджан, но е населен предимно с етнически арменци.